In Barendrecht hebben we een beleidsverandering afvalinzameling doorgevoerd. Na jaren de hete aardappel doorgeschoven te hebben, is het er dan nu van gekomen. Beleid waar goed en lang over nagedacht is. Maar ook beleid wat wel heel erg in het privédomein van de Barendrechters komt. En dan win je niet snel de populariteitsprijs.

https://barendrecht.vvd.nl/nieuws/37011/afvalscheiden-niet-populair-wel-noodzakelijk

© Thomas Dils

De populariteitsprijs daar doen we het niet voor, hoe verleidelijk die prijs ook is. Maar waar doen we het ook al weer voor. Er zijn twee hoofdreden:

- Ons afval bestaat voor een groot deel uit grondstoffen. Grondstoffen die we verbranden in de restafval ovens. Economisch niet goed. Niet duurzaam en niet gezond.

- Het verwerken van restafval gaat steeds meer geld kosten (de belasting op restafval gaat 300% stijgen!)

 

Als we niets doen, verbranden we heel veel grondstoffen (niet erg duurzaam en economisch niet slim). En vervolgens gaan de kosten van afvalverwerking fors stijgen. Als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg. Alleen ga je er in dit geval veel meer voor betalen.

 

In Barendrecht bestaat ons restafval voor ruim 40% uit gft, een grondstof! Voor 13% uit papier, een grondstof! Én voor 10% uit plastic (PMD), een grondstof! Ruim 60% van ons restafval bestaat uit grondstoffen en dan hebben we het glas en textiel nog geen eens benoemd. Per 100 kilo afval betekent dat ruim 60 kilo aan die drie grondstoffen en 70 kilo als je glas en textiel meeneemt.

 

Als we die 60 kilo nu eens uit ons restafval kregen. Dan blijven de kosten voor Barendrecht beperkt, ipv forse stijgingen van de belasting op restafval én zijn we een stuk duurzamer. Uit onderzoek blijkt keer op keer dat service en makkelijk scheiden belangrijk is om resultaat te boeken. Daarom is na-scheiding zo succesvol. Laten we dat nu net met het nieuwe beleid gaan doen met plastic. De eerste 10 kilo is gewonnen! Helaas zijn gft en papier lastig na te scheiden. Maar uit onderzoek blijkt als je gescheiden fracties thuis bij de mensen ophaalt dan schiet het scheidingspercentage omhoog. En laten we dat nu precies met papier en gft gaan doen, weer 50 kilo gewonnen!

 

Het nieuwe beleid kent een hoog service niveau: de drie meest aanwezige grondstoffen in ons restafval worden na-gescheiden (plastic) of bij ons thuis opgehaald (papier en GFT). En dat tegen geringe kosten. En brengt u het liever zelf uw afval gescheiden weg, in plaats van dat het voor u wordt opgehaald, dan kan dat ook nog gewoon. Het doel is afvalscheiding, het middel service. Alternatieven kosten meer en hebben minder effect.

 

Laten we deze nieuwe manier nu eens een echte kans bieden, dan vasthouden aan het oude wat niet werkt en steeds meer gaat kosten!