Mijnheer de voorzitter,

 

Tijdens de vergadering van 17 juni werd de Kadernota 2022-2025 besproken. In een Kadernota worden de toekomstplannen van het college voor de komende jaren besproken. Fractievoorzitter Koos van der Tang had de onderstaande bijdrage. 

 

Voorzitter

Wat is het een voorrecht dat we hier na een lange tijd, al is het met aanpassingen, weer fysiek onze raadsvergadering mogen houden! Het is de Heere die naar onze stellige overtuiging alles bestuurt en met deze pandemie Zijn almacht toont! Hoe schudde de hele wereld toen het corona virus zich razend snel verspreidde en onze hele maatschappelijke bestel ontregelde, mede door de vele maatregelen die de overheid noodgedwongen moest nemen. Duizenden mensen lieten het leven, ziekenhuizen raakten overvol en toen we dachten dat het aantal besmettingen af ging nemen, doken er nieuwe varianten op. We denken op dit moment aan degenen die geliefden hebben verloren en wensen degenen die nu ziek zijn van harte beterschap en sterkte toe. Het moet ons tot grote dankbaarheid stemmen dat het aantal besmettingen weer afneemt. Wat de toekomst brengt is voor ons verborgen. Wat wel zeker is: De Heere regeert! We hopen dat het virus zal wijken en het maatschappelijke leven weer zijn gewone voortgang mag krijgen, hoewel het nooit meer helemaal zal worden zoals het was.

De SGP-fractie is op hoofdlijnen tevreden met de door het college opgestelde Kadernota. We zijn verheugd dat deze kadernota leidt tot een sluitende financiële begroting voor de komende jaren. Reeds bij de behandeling van de laatste meerjarenbegroting hebben wij er op aangedrongen dat we als sterk groeiende gemeente ons huishoudboekje goed op orde moeten hebben. Dat is gelukt, terwijl alles wat noodzakelijk is om de groei aan te kunnen toch gerealiseerd kan worden en we ons huidig sociaal vangnet in stand kunnen houden. Als SGP vinden we het belangrijk dat we voldoende ruimte kunnen bieden aan onze inwoners om te kunnen wonen en werken. Hierbij is een goede infrastructuur van groot belang. Tevens moet er voor voldoende ruimte worden gezorgd voor onze ondernemers zodat zij zich in onze gemeente kunnen vestigen en kunnen groeien. Daarnaast dienen we als overheid onze sociale voorzieningen op orde te houden zodat de zwakkeren volwaardig lid van onze samenleving kunnen zijn.

Gezien de financiële ontwikkelingen hebben we er grote waardering voor dat het college onderzocht heeft hoe er nog doelmatiger gewerkt kan worden. Er is over de volle breedte van onze gemeentelijke organisatie gekeken waar en hoe er nog effectiever gewerkt kan worden. Dat heeft tot stevige besparingen geleid. Daarbij is het een belangrijk aandachtspunt dat het niet ten koste gaat van onze medewerkers of de dienstverlening aan onze inwoners.

We vinden het verstandig dat niet het volledige bedrag is meegenomen dat Barneveld mogelijk meer zal ontvangen van het rijk als de nieuwe regeling voor het gemeentefonds van kracht wordt. Die nieuwe regeling pakt gunstig uit voor Barneveld. Vanuit het rijk is geadviseerd om niet meer dan 50% van de verwachte meeropbrengst mee te nemen in de meerjarenprognose en dat heeft ons college ook gedaan. Verder vraagt het tekort op de jeugdzorg blijvend onze aandacht. Ook hier heeft ons college maatregelen genomen om zo efficiënt mogelijk te werken waarbij wel de noodzakelijke zorg geleverd blijft worden. Gelukkig heeft ons demissionair kabinet op basis van onderzoek onlangs besloten om de gemeentelijke bijdrage voor de jeugdzorg te verhogen.

Ondanks de besparingen valt aan enige lastenverzwaring voor de burgers niet te ontkomen. Gelukkig is die verhoging relatief klein gebleven. De geraamde opbrengst van de besparingen is veel groter dan die van de lastenverzwaring. Ondanks de verhogingen blijven we onder het niveau van veel gemeenten om ons heen. De SGP kan er daarom mee leven dat er enkele verhogingen worden doorgevoerd. Wel verwachten we dat er enige financiële ruimte ontstaat, nu de bijdrage van de jeugdzorg vanuit het rijk hoger wordt. Als daarbij de extra bijdrage uit het gemeentefonds waar nu 50% van is meegenomen positief uitpakt, ziet het financiële plaatje er wat positiever uit. Inmiddels is ook de mei circulaire verschenen. Gezien het positieve effect daarvan is de SGP van mening dat de voorgestelde OZB verhoging voor 2022 niet doorgevoerd moet worden en de verhoging die voor 2023 is voorzien on hold gezet moet worden. Gezien de reeds genoemde hogere bijdrage voor de jeugdzorg en de mogelijk hogere bijdrage uit het gemeentefonds lijkt een verhoging van de OZB in 2023 ook niet nodig. Daarom hebben we het amendement van het CDA op dit punt meegetekend.

Verder staan we positief tegenover de lijnen die in deze Kadernota worden uitgezet. Hiermee zien we de komende jaren met vertrouwen tegemoet. Wel zijn er een aantal zaken die goed gemonitord moeten worden.  We denken hierbij aan de verdere ontwikkelingen met betrekking tot de jeugdzorg, het gemeentefonds en het monitoren van het doelmatiger werken binnen onze gemeente. Daarnaast loopt nog de mogelijke fusie met Scherpenzeel. Als die er komt hebben we een gemeente met meer dan 70.000 inwoners. Al die inwoners moeten geen nadeel, maar voordeel ondervinden van die fusie. Dat vergt behoedzaam opereren en zorgvuldig afwegen op vele terreinen. We zijn van mening dat ons college dat in de achterliggende maanden op de juiste wijze heeft gedaan, zoals we dat als raad onlangs in de zienswijze hebben vastgesteld. We gaan er van uit dat bij de voorbereidende activiteiten het college rekening houdt met het beleid dat in deze kadernota is vastgelegd. We zien met belangstelling uit naar de verdere besluitvorming bij de provinciale staten, de minister en de Tweede en Eerste kamer tegemoet.

 

We willen op een aantal specifieke onderwerpen van deze Kadernota nog wat dieper ingaan:

Sociale cohesie

Sociale cohesie tussen de inwoners van de gemeente Barneveld is een belangrijke voorwaarde om op een goede manier met elkaar samen te leven. Deze sociale cohesie is door de coronacrisis onder druk komen te staan. Dat verontrust de SGP. Het is daarom goed dat er volgende maand een plan van diverse maatschappelijke organisaties wordt behandeld in de gemeenteraad waarin aandacht is voor het omzien naar elkaar. Nu er meer ruimte komt elkaar te ontmoeten is het belangrijk om te zien naar elkaar, met name naar de kwetsbare groepen zoals de scholieren, de jonge gezinnen en de ouderen.

 

Sociaal domein

De SGP constateert met tevredenheid dat de activiteiten binnen het sociaal domein met deze Kadernota op peil blijven. Het ingezette beleid op het gebied van de jeugdzorg, de WMO, en het participatiebeleid blijft overeind. Daarbij blijft het van belang de kosten goed in de gaten te houden. Ingezette preventieve activiteiten op het gebied van de jeugdzorg, die naast betere en snellere interventie bij problemen, ook kostenvoordelen opleveren moeten worden voortgezet.

Het woonplaatsbeginsel wordt eindelijk structureel geregeld. Wel is het van belang in de gaten te houden dat dit inderdaad gebeurt. Graag een toezegging dat de gemeente alert blijft op dit gebied en ook haar invloed in Den Haag blijft aanwenden.

 

De wet inburgering

De Wet inburgering gaat in 2022 in, hetgeen de gemeente extra taken oplevert. Belangrijke taken omdat inburgering van groot belang is. Een slecht verlopend inburgeringstraject levert in de toekomst problemen op voor de betreffende nieuwe burger en zijn of haar omgeving.

Maar tevens kunnen er financiële risico’s mee gepaard gaan. Het is al eerder voorgekomen dat decentralisaties met te weinig geld gepaard gingen. Graag ook hier een toezegging dat de gemeenteraad op de hoogte wordt gehouden van de financiën en de ontwikkelingen die spelen rondom de Wet Inburgering. Dit kan bijvoorbeeld door middel van een half jaarlijks memo. En graag tevens de toezegging dat de raad heldere keuzes kan maken inzake dit beleid, bijvoorbeeld als het gaat over hoe uitgebreid dit beleid ter hand moet worden genomen. Het bespreken van deze keuzes vind wat de SGP betreft op zo kort mogelijke termijn plaats, maar in ieder geval voor de startdatum 1 januari 2022.

Kortom voorzitter, de SGP is verheugd dat het beleid voor de zwakkeren in de samenleving wordt voortgezet. De financiële situatie in het sociaal domein blijft een punt van zorg en continue moet worden gezocht naar kostenefficiënt en effectief beleid.

 

Openbare ruimte

Tijdens de toelichting op de Kadernota is er al gesproken over het doen van een onderzoek naar de haalbaarheid om het grasmaaien als gemeente Barneveld meer zelf ter hand te nemen. De SGP ziet de kosten van het uitbesteden stijgen en vindt het zelf ter hand nemen een goed plan. We roepen het college op hier breed naar te kijken en te bezien of er voor de betreffende mensen buiten het grasmaai seizoen ook werk is dat nu in de winterperiode nog wordt uitbesteed. We vragen een toezegging van het college om de raad verslag te doen van dit onderzoek.

 

Openbaar vervoer

Het vitaal en leefbaar houden van onze dorpen ligt ons na aan het hart. Daarbij is goed openbaar vervoer van groot belang. Een belangrijk onderdeel is het busvervoer. Het schrappen van lijnen is daarom ongewenst. Wij vragen ons college om daar voortdurend aandacht voor te vragen bij de provincie zodat daar waar mogelijk invloed wordt uitgeoefend om een dekkend netwerk van het busvervoer te bevorderen.  Daarom hebben we meegetekend met de motie van het CDA over het behoud van onder andere lijn 110 tussen Barneveld en Scherpenzeel.

 

Veiligheid

Steeds meer mensen raken verslaaft aan drugs en andere gerelateerde middelen. De SGP vindt het belangrijk om hier preventief voorlichting over te geven, maar daarnaast ook gewoon duidelijk te zijn en dit te verbieden. Vandaar dat we samen met Lokaal Belang en Christen Unie een motie indienen om lachgas en designerdrugs te verbieden.

Ook verkeersveiligheid is voor ons een belangrijk aandachtspunt. Kort geleden zijn zowel de Amersfoortsestraat als de Schoutenstraat voorzien van zone borden maximum 30km/h. Wij hebben er al diverse malen op gewezen dat zo’n zone dan ook ingericht moet worden voor 30km/h. In de beantwoording aan PRO98 lezen we dat dit in de centrumvisie wordt meegenomen. Voorzitter, wat ons betreft duurt dit duurt te lang. Wij pleiten in ieder geval voor een fysieke maatregel in de vorm van een zebrapad ter hoogte van de Rozentuin in de Amersfoortsestraat. Dit is nodig vanwege de veel te smalle trottoirs in deze straat. Graag een toezegging van de wethouder, zodat er meer veiligheid komt voor onze voetgangers

Voorzitter, ik ga afronden.

Er is zijn veel ontwikkelingen die spelen in onze mooie gemeente die onze bijzondere aandacht vragen. We hopen daar ook het komende jaar met elkaar aan te kunnen werken. Wat de uitwerking van al onze plannen zijn, zullen we pas achteraf weten. Ook hoe de situatie rond het corona virus zich verder zal ontwikkelen en wat de gevolgen op langere termijn zijn, is voor ons allen onbekend. Toch mogen we weten dat er een God in de hemel is die alle dingen in Zijn hand houdt. Wij hopen in afhankelijkheid van Zijn zegen, die wij een ieder van harte toewensen, de komende tijd te doen wat goed is voor onze burgers en strekt tot Zijn eer. 

Dank u wel!