Op 07-09-2020 vond de bespreking plaats van de concept bibliotheekvisie van Gemeente Beekdaelen. Er waren diverse samenwerkingspartners op de uitnodiging afgekomen, zoals basisscholen, kinderopvangorganisaties, jeugdgezondheidszorg, CMWW, mensen van het taalcafé, raads- en commissieleden en andere geïnteresseerden.

In eerste instantie werden er diverse presentaties gegeven over de uitgangspunten, de doelen. Het hoofdthema was de taal en alle facetten daaromheen. Er werd bijvoorbeeld ook aandacht gevraagd voor kunst- en cultuur. Het hoofddoel werd duidelijk: voldoende vaardigheden om in de samenleving te kunnen functioneren (en dat begint al heel jong). Basisvaardigheden, maar ook digitale vaardigheden.

Voorgesteld wordt om met taalhuizen te gaan werken, waarbij de ketenpartners bij elkaar komen, gemeente, bibliotheek, onderwijs en sociale partners. De partners werken samen in het taalhuis. Inwoners kunnen er binnenlopen, elkaar ontmoeten, maar ook cursussen volgen of ondersteuning krijgen bij het invullen van een formulier, allemaal met als doel om burgers digitaal vaardiger te laten worden op allerlei gebied. Het mooie van de avond was dat de aanwezige partners elkaar al gelijk vonden en contact legden onderling. Precies daarvoor was de avond bedoeld: elkaar vinden en samen die visie vormgeven en invullen. Er werd opgeroepen om ook ná het vaststellen van de visie door de raad, bij elkaar te komen met de ketenpartners om uit te wisselen en elkaar te bestuiven.

De wethouder John Essers (GroenLinks en PvdA in Beekdaelen) keek op het einde van de avond terug op een geslaagde avond en wil samen met de ketenpartners de schouders eronder zetten om 40% van de ouders te bereiken in het kader van het project Boekstart (kinderen van 0 tot 4 jaar).

Volgens ons was de avond een schoolvoorbeeld van ‘Beekdaelen maken we samen’.