In het mobiliteitsbeleid in Bergeijk wordt zwaar ingezet op verandering naar elektrisch (zowel fiets als auto) en versterking van openbaar vervoer.

 

Dat is wel opgeschreven maar als het op daden aankomt, dan lopen we als Bergeijk maar zielig achter de feiten aan.

Bergeijk bungelt in Nederland onderaan het rijtje wat betreft elektrische auto’s per inwoner of laadpalen per inwoner. En de laadpalen die er zijn, zijn vaak ook nog verouderd (‘t duurt een eeuwigheid om je accu op te laden).

 

Op de vraag “waarom niet meer laadpalen” komt vaak de reactie dat het “aan de markt” wordt overgelaten, vraag en aanbod. Waarom zou je naar een laadpaal gaan die tergend langzaam laadt? Of als je App aangeeft dat de aanwezige laadpalen constant bezet zijn.

 

Daarbij krijgen wij als LPB het idee dat bij de nieuwbouwplannen helemaal geen rekening wordt gehouden met de opkomende vraag naar steeds meer laadpalen, ondanks herhaalde verzoeken van de LPB.

Wanneer je dat nu wel zou doen, dan hoeft straks de weg niet nog eens opengebroken te worden en voorzie je direct in de snelgroeiende behoefte aan laadpalen. Of wanneer je er nu rekening mee houdt, dan hebben bewoners straks een plekje voor de deur om op te laden, en niet 10 straten verderop!

 

Wanneer wij het in Bergeijk het belangrijk vinden dat onze mobiliteit de komende 10 jaar duurzaam wordt verbeterd, dan vinden wij als LPB dat we daar hard aan moeten trekken.

Per kern voldoende laadpalen om inwoners en bezoekers de mogelijkheid te geven om normaal te kunnen laden (zowel voor fietsers als auto’s).

En bij de provincie op de deur blijven kloppen voor uitbreiding van het (elektrisch) Openbaar Vervoer: bijvoorbeeld een directe verbinding naar Eersel en een directe snelle verbinding naar . Lommel station en Eindhoven station.

 

Dit zelfde verhaal geldt ook voor infrastructuur (de leidingen in de grond, transformatorhuisjes e.d., want maar we kunnen op dit moment niet of nauwelijks bedrijven aan het energienetwerk koppelen. Laten we onze werk-energie steken in lokale oplossingen voor bedrijven en particulieren. Promoot en subsidieer opwekking en opslag van energie i.p.v. te wachten tot dit landelijk een keertje wordt aangepakt.

 

Daarmee helpen we ons zelf als gemeente vooruit en zorgen we ervoor dat we over een paar jaar zowel op gebied van mobiliteit als (duurzame) energie echt voorop lopen in Brabant en Nederland. En dat zonder ons landschap en de natuur “te verzieken” met grootschalige zonne- en windmolenparken. Daar is de Lokale Partij Bergeijk faliekant tegen.

 

J.Kirkels@bergeijk.nl

A.vanderhout@ bergeijk.nl

Het bericht (Elektrische) Mobiliteit in Bergeijk is ondermaats! verscheen eerst op Lokale Partij Bergeijk.