D66 stemt in met een verlenging van de regeling inkoop voor de jeugdzorg, zoals voorgesteld. Dit zorgt voor enige rust bij de zorgaanbieders en dat is terecht. Er is al genoeg onrust in jeugdzorgland.

In het stuk wordt aangegeven dat er in 2018 geëvalueerd zal worden en het inkoopbeleid zal worden bijgesteld als dat bijdraagt tot betere hulp aan onze inwoners.

Wij vinden dat te laat.

 

Er bereiken ons immers genoeg signalen dat de specialistische jeugdzorg met grote problemen kampt vanwege de bezuinigingen, terwijl zij met elkaar een kleine 20 miljoen Euro extra kwijt zijn aan administratieve lasten om aan te tonen wat ze allemaal doen. Wat een klucht.

Maar wat verdrietig vooral, en de zoveelste blijk van wantrouwen jegens zorgverleners.

Door de KPMG worden een aantal verbeterpunten voorgesteld, een aantal heel logisch zoals het ontwikkelen van meer integrale hulparrangementen en verbeteren van het hulpaanbod bij passend onderwijs.

 

Maar over een aantal verbeterpunten heeft D66 wel vragen:

Zo wordt gesteld dat gemeenten weinig sturing ervaren op het afwegingskader van de zorgaanbieder. Over welke kennis beschikt de gemeente om precies te kunnen beoordelen welke specialistische zorg ingezet moet worden?

Vervolgens moet de zorg transparant worden ingezet volgens het nieuwe denken! Hoe transparant vindt de wethouder dat dit moet zijn en welk nieuw denken wordt hier bedoeld?

 

Vervolgens noemt men in een en hetzelfde blokje: het bevorderen van kwaliteit, passendheid bij eigen instelling, streven naar passend volume en  kritisch zijn op verwijzing door de huisarts. Passendheid bij eigen instelling is duidelijk. In welk opzicht vindt de wethouder dat die laatste twee doelen van invloed zijn op het bevorderen van kwaliteit?

 

 

Naar onze stellige overtuiging leidt meer vertrouwen in plaats van wantrouwen jegens jeugdhulpverleners naar veel betere specialistische zorg voor onze jeugd dan nu gegeven kan worden.

Het kan toch niet de bedoeling zijn dat deze transitie de bedoeling had meer boekhouders aan het werk te krijgen in plaats van jeugdhulpverleners, therapeuten en groepsbegeleiders?

Er wordt in deze regio, zoals de wethouder laatst bevestigde, op tijd betaald, maar wordt er wel genoeg betaald om de zorg op het juiste niveau te houden en wordt er wel betaalt voor zorg in plaats van extra administratieve krachten die moeten afvinken, aankruisen en verantwoorden? Ons bereiken signalen dat het niet goed gaat in de jeugdzorg.

Wachtlijsten lopen op, specialistische therapeuten en psychologen worden met bosjes boventallig verklaard.

Ontvangt de wethouder deze signalen ook?

Wij verzoeken hem met klem deze signalen serieus te nemen en te bespreken binnen het samenwerkingsverband. Zodat onze kinderen, juist als het niet goed met ze gaat, de zorg krijgen die ze nodig hebben.