In april 2016 schokten de Panama Papers de wereld. Een netwerk van onderzoeksjournalisten onthulde hoe criminelen, politici, superrijken en bedrijven hun vermogens met ingenieuze constructies verborgen voor justitie en belastingdienste. Het Europees Parlement stelde op voorstel van de Groenen een onderzoekscommissie in. Woensdagmiddag stemt het Europees Parlement over de conclusies en aanbevelingen van deze commissie. GroenLinks hoopt dat de ambitieuze aanbevelingen de stemming overleven.

"De EU zet stappen om belastingontduiking en belastingontwijking tegen te gaan, maar deinst vaak terug voor maatregelen die de verdienmodellen van belastingparadijzen en bijbehorende industrie in de kern raken", stelt Europarlementariër Bas Eickhout. "De onderzoekscommissie roept om deze belastingtaboes te doorbreken."

Er liggen 210 aanbevelingen van de onderzoekscommissie ter stemming voor. Een aantal voor GroenLinks cruciale aanbevelingen worden echter door de fracties van de christendemocraten en liberalen betwist:

effectieve minimumtarieven voor belastingen op rente en royalty’s EU-zwarte lijst van belastingparadijzen moet ook belastingparadijzen binnen de EU omvatten (zoals Nederland, Luxemburg en Ierland en Malta) einde aan zelfregulering van belangrijkste sectoren die betrokken zijn bij offshorepraktijken zoals accountants, notarissen, advocaten, makelaars verplichte melding en rechtvaardiging bij autoriteiten en toezichthouders voor de oprichting van offshorestructuren oproep aan de Commissie om maatregelen tegen bealstingontwijking te nemen zonder vetorecht van lidstaten Antiwitwasrichtlijn

De stemming vindt plaats op de dag dat Europarlementariër Judith Sargentini namens het Europees Parlement de negende onderhandelingsronde voert met de Raad van Ministers over één van de belangrijkste stukken Europese wetgeving om de schandalen uit de Panama Papers tegen te gaan: de antiwitwasrichtlijn.

Sargentini: “Europeanen vragen om daadkracht tegen de praktijken die de Panama Papers aan het licht brachten. Maar bij concrete voorstellen van het Parlement om volledige transparantie te krijgen over de mensen van vlees en bloed achter de schimmige bedrijfsstructuren en trusts, liggen de nationale regeringen voorlopig dwars. Dat is niet uit te leggen.”

Overzicht van alle voorgestelde aanbevelingen van de onderzoekscommissie Stemlijst: Hier is te zien welke partijen welke aanbevelingen willen schrappen.