Op de ledenraadpleging  in september heeft de fractie geopperd om de aanplant van een groot aantal bomen als speerpunt te kiezen voor de periode tot de volgende verkiezingen. Dit voorstel werd van harte ondersteund door de aanwezigen.

Inmiddels is een thema-avond opgezet op 21 januari a.s.

Zie hieronder de artikelen hierover uit AD en Rebo nieuws en zie ook de agenda

Artikel in ReBo nieuws

GroenLinks wil meer bomen in onze gemeente

Meer bomen in Bodegraven, Driebruggen, Hogebrug, De Meije, Nieuwerbrug, Reeuwijk-Brug, Reeuwijk-Dorp, Sluipwijk, Tempel en Waarder.

GroenLinks zal in april 2020 een ambitieus bomengroenplan presenteren via een initiatiefvoorstel.

Hierin staat onder andere dat er meer bomen geplant kunnen worden. Ook krijgen biodiversiteit en groen in het plan veel aandacht.

"Helaas blijkt dat er in ons dorp meer bomen verdwijnen dan er bij komen.

Bomen horen bij de natuur en houden het landschap en de leefbaarheid aangenaam in alle dorpskernen. Ook spelen bomen een belangrijke rol in het opvangen van de gevolgen van opwarming en  regen.

Wij nodigen iedereen uit om aan ons bomengroenplan mee te werken.

Een eerste avond om mee te werken is op 21 januari 2020 om 20.00 uur in de Watersnip in Sluipwijk. Uw mening doet er toe en horen wij heel graag!

Stuur bijvoorbeeld alvast foto’s met een plaats waarvan u denkt dat daar een boom of meerdere bomen geplant kan worden. Mailt u dan naar groenlinksbodegravenreeuwijk@gmail.com"

Artikel Merel in AD

GroenLinks Bodegraven-Reeuwijk wil einde 'ontbossing': inwoners helpen waar nieuwe bomen komen

In drie jaar tijd is het aantal bomen dat de gemeente Bodegraven-Reeuwijk beheert met zo'n duizend afgenomen: van circa 18.500 naar 17.500. Ook bij particulieren verdwijnen bomen en ander groen. De lokale GroenLinks-fractie wil het tij keren en werkt daarom aan een bomengroenplan. Daarbij roept de fractie de hulp in van inwoners.

 "Het kan allemaal wel een beetje groener" zegt GroenLinks raadslid Merel van Dijk.

"In Bodegraven-Reeuwijk zijn meer bomen verdwenen dan er bij komen, terwijl bomen het landschap en de leefbaarheid aangenaam houden en een belangrijke rol spelen in het opvangen van de gevolgen van opwarming en regen."

De partij werkt daarom aan een plan voor meer bomen en bosjes. Uit onderzoek is gebleken dat juist in 'postzegelbosjes'per vierkante meter meer CO2 wordt opgeslagen dan in grote bossen.

Voor het bepalen van de locaties waar de nieuwe bomen en bosjes moeten komen roept Van Dijk de hulp van inwoners in. 

"Zij weten veel beter welke plekken geschikt zijn dan een ambtenaar die dat achter zijn bureau moet inkleuren."

Foto's

Ze roept inwoners dan ook op foto's te maken van geschikte plekken en die te mailen naar de partij.

Ook houdt GroenLinks op 21 januari in de  Watersnip ( ruimte "Rokende Turf " ) in  Sluipwijk een bijeenkomst waarin inwoners met de omgevingsdienst Midden Holland, waterschappen, Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten kunnen bomen over locaties.

Van Dijk hoopt op boomplantdag in maart al de eerste bomen te kunnen planten vooruitlopend op de presentatie van het bomengroenplan in april.