Henk Nijhof, GroenLinkser uit Hengelo geeft zijn mening.

Een eerlijke kans voor het plan twee windmolens te bouwen in Buren.. Dat vraagt Henk Nijhof in een open brief aan de colleges en raden van Borne en Hof van Twente. In de gemeente Hof van Twente, dicht tegen de grens met Borne heeft het echtpaar Kristen het initiatief genomen om via een intensief en interactief traject te onderzoeken, of het mogelijk is twee windmolens te plaatsen bij Buren. Zij doen dat, begrijp ik uit de berichten, om zodoende bij te dragen aan een schoner kimaat, waarbij ook de belangen van hun eigen bedrijf een rol spelen. Hoewel ik merk dat dit laatste door tegenstanders als argument wordt gebruikt om Kristen te betichten van eigen belang, weet ik dat deze familie al haar hele arbeidzame leven probeert zo duurzaam mogelijk te boeren en geloof ik in hun oprechte zorg voor het klimaat.

De zorg voor ons klimaat is groot. Op de vooravond van Katowice publiceerde de VN een rapport, waarin werd aangegeven dat het dringend noodzakelijk is nu te handelen. En zij staan daarin niet alleen. Bijna 100 procent van de serieuze wetenschap gaat ervan uit dat de klimaatverandering het directe gevolg is van onze ongebreidelde levensstijl.

HET PLAN VOOR TWEE WINDMOLENS STUIT IN DE BUURTSCHAP BUREN OP WEERSTAND VAN OMWONENDEN.

Nederland geeft jaarlijks al honderden miljoenen uit aan klimaatadaptatie, maar met alleen adaptatie redden we het niet. We zullen allemaal alle zeilen moeten bijzetten om Parijs te halen. Dat geldt voor ieder individu, elke vereniging, elk bedrijf en elke overheid. Dus ook voor de lokale overheid. Het argument: 'Het is maar een druppel op een gloeiende plaat', is niet meer valide. In Twente staat nog niet één enkele windmolen voor energieopwekking. Niet in mijn gemeente (Hengelo) en ook elders niet. Op mijn fietstochten zie ik 50 meter over de grens tientallen windmolens staan, die volledig zijn geaccepteerd bij onze buren. Met alleen isoleren en zonnepanelen op daken en zonneweides, komen we er niet. We zullen massaal moeten inzetten op schone energie. En ja, dat zal soms pijn doen en tot moeilijke besluiten leiden. En ja, we zullen het niet iedereen naar de zin kunnen maken. En ja, windmolens geven soms (lichte) overlast. Zicht, licht geluid en slagschaduw worden vaak genoemd. Hoewel de overlast ook wel eens veel zwaarder wordt ingeschat dan uit de praktijk blijkt. Maar tegelijk zijn ze ook dringend noodzakelijk om 'Parijs' te halen. Ik wens uw colleges en raden veel wijsheid toe bij de besluitvorming omtrent de mogelijke plaatsing van deze molens. Ik hoop dat u daarbij ook rekening wilt houden met een leefbare wereld voor toekomstige generaties van mijn en uw kinderen en kleinkinderen, maar ook voor toekomstige generaties in die delen van de wereld waar de klimaatverandering het hardst toeslaat. Voor mij zijn die toekomstige generaties de belangrijkste reden om mij tot u te richten. Ik hoop van harte dat u dit proces in Buren een eerlijke kans geeft. Henk Nijhof, oud-wethouder Hengelo, oud-voorzitter GroenLinks