Raad vreest voor zelfstandig Borne: 'Als we zo doorgaan wordt Artikel 12 onvermijdelijk'

BORNE - „Er hangen grote donkere wolken boven Borne.” Zo vat raadslid Tom Verreusel van Voor Borne de algehele teneur samen van de behandeling van de kaderbrief dinsdagavond. Meerdere fracties vrezen zelfs voor het voortbestaan van Borne als zelfstandige gemeente.

„Wij moeten scherp aan de wind varen” is tegenwoordig de meest gebruikte uitdrukking binnen het Bornse college. Vooral gebezigd door de nieuwe wethouder van Financiën Arno Spekschoor, die  met zijn neus in de boter valt qua de hand op de knip houden.

Artikel 12

Tijdens de behandeling van de kaderbrief dinsdag is iedereen het er over eens dat financieel gezien het water tot aan de lippen staat. Bovenop het begrote tekort van 5 miljoen euro wordt een extra tekort van circa 2,5 miljoen euro verwacht, vooral veroorzaakt door hoge uitgaven binnen het sociaal domein. Dat leidt zelfs tot het indienen van een motie van wantrouwen tegen verantwoordelijk wethouder Martin Velten.  

Tijdens de algemene beschouwingen dinsdag komen enkele zaken het vaakst naar voren, te beginnen met de ongerustheid over de  toekomst. Enkele fracties spreken hun vrees uit voor een Artikel 12-status (onder curatele door het Rijk vanwege een structureel slechte financiële situatie-red), en betwijfelen of Borne nog wel zelfstandig kan blijven. 

Er is niet eens meer geld voor reparatie van de gemeente­lij­ke fontein

Leo Graafhuis, raadslid VVD

Weinig vertrouwen

„Er is niet eens meer geld voor reparatie van de gemeentelijke fontein”, sneert VVD’er Leo Graafhuis. Hij heeft weinig vertrouwen in het begrotingsbeleid van het college, net als Mike de Boer van GB’90: „Er worden nu maatregelen genomen voor het blussen van brandjes om te voorkomen dat alles afbrandt. Maar hoe gaat het over vijf, tien of vijftien jaar? Er zijn harde maatregelen nodig om te voorkomen dat Borne zelfstandigheid verliest.”

Geen onderbouwing

Jan de Vries van GroenLinks-PvdA weet het zeker: „Als Borne zo doorgaat wordt Artikel 12 onvermijdelijk. Wij moeten snijden, we kunnen niet alles.” Hij voegt er aan toe dat het vertrouwen in het college weg is, vooral vanwege het gebrek aan onderbouwing van de voorstellen door B en W. Ook Mieke Visser (SP) is kritisch op het college en vraagt zich af hoe het vertrouwen hersteld kan worden.  

Als Borne zo doorgaat wordt Artikel 12 onvermijde­lijk

Jan de Vries, raadslid GroenLinks-PvdA

Strenger controleren

Het wordt hoe dan ook flink schrappen en schaven in de vele ambitieuze plannen, met tal van discussies en moties tot gevolg. Zo is een motie ingediend om met ingang van volgend jaar de financiën beter te controleren en bewaken en zo nodig snel te corrigeren. Dat kan door bijvoorbeeld een externe deskundige in te schakelen, of beter naar de eigen accountant te luisteren. Burgemeester Jan Pierik zegt toe hier later dit jaar op terug te komen.

In de sores

Ernst Janssen van D66 noemt het gemis aan een effectieve budgetcontrole zelfs een van de allergrootste manco’s in het hele proces in de afgelopen jaren. „We zijn de laatste jaren steeds verder in de financiële sores geraakt zonder dat werd ingegrepen.” Wethouder Spekschoor zwakt dat enigszins af door te melden dat „wij volgens de accountant een getrouw beeld van de financiën geven. Stap voor stap verbeteren wij het  huishoudboekje.”

De gemeente Borne presenteert een nota waarin de gemeenteraad wordt voorgesteld om de kaders vast te stellen voor de begroting 2021-2024. Uitgangspunt van deze kaderbrief is dat Borne een zelfstandige en financieel gezonde gemeente is, die blijft investeren in de toekomst van de Bornse gemeenschap. Het raadsvoorstel wordt met 9 tegen 8 stemmen aangenomen.

Doorschuiven

Wel is nog een sluitende meerjarenbegroting nodig, die wordt vastgesteld op 10 november 2020. Lastig,  menen veel raadsleden, omdat over de echt grote thema’s pas in december wordt gesproken, onder meer omdat onderbouwende stukken nog ontbreken. Het gaat dan om de verbindingsweg, sportcomplex ’t Wooldrik, onderwijshuisvesting, huisvesting gemeentehuis en het voormalige asielzoekerscentrum. 

We kunnen wel de meest fantasti­sche plannen hebben, maar die kunnen we niet betalen

Ernst Janssen, raadslid D66

‘t Wooldrik

Op die grote zaken is dinsdagavond al wel een voorschot  genomen. Zo vraagt Bert Oude Lansink van het CDA zich af of de plannen voor sportcomplex ‘t Wooldrik nog wel haalbaar zijn in deze tijd van bezuinigen.  Het nieuwe Wooldrik kost tussen 20 en 30 miljoen, en meer partijen vinden dat in deze tijd een forse uitgave, temeer omdat omliggende plaatsen al over goede voorzieningen beschikken. Alleen hoogst noodzakelijke renovatie zou ook een optie kunnen zijn. Janssen (D66): „We kunnen wel de meest fantastische plannen hebben, maar die kunnen we niet betalen.”

Afstoten van het gemeentehuis en intrekken bij het Kulturhus levert een besparing op. Maar de meningen hierover zijn verdeeld.