Het Brummense landschap krijgt weer wat het verdient: rust, ruimte en zonneschijn. Het is de  laatste begroting van de eerste coalitie waar D66 deel van uitmaakt.

D66 is trots op wat er is bereikt. Er is een coalitie die keuzes durft te maken. We staan samen staan voor de bestuursovereenkomst en ons financieel herstelplan. Ondanks de grote en soms moeilijke besluiten: er is rust en stabiliteit in het college. Dat werpt zijn eerste vruchten af: degelijke financiën, en weer positief zicht op de toekomst.

We proberen nieuwe manieren om meer inwoners meer te betrekken bij wat er speelt in de gemeente, neem bijvoorbeeld de cultuur-caravan. Meer grip op het Sociaal domein, en met het rapport ’Naar een evenwichtig Sociaal Domein’ werken we aan  een structureel en toekomstgericht beleid in Brummen. Ondanks de financiële problemen van Brummen, zijn de investeringen in het onderwijs overeind gebleven. Door nauwe en constructieve samenwerking met de scholen.

Van dat slappe koord af, Brummen heeft vaste grond onder de voeten nodig. Dat lijkt nu serieus in zicht te gaan komen. Om het ook echt te laten gebeuren moeten wij als raad ons vast blijven houden aan onze kaders en uitgangspunten. Dan krijgen we ook de toekomst op orde.

Terug naar de Programmabegroting:

Voortbouwen op het bestaande beleid. Realistisch begroten en risico’s in de ogen durven kijken. Deze begroting slaat een stevig fundament voor toekomstig nieuw beleid.

Tegelijkertijd: Grote delen liggen vast, muurvast, wettelijke taken en het financieel herstelplan. Neem het Sociaal Domein. In komende jaren staat in het Sociaal domein de uitvoering van de 17 bouwstenen uit het rapport “Naar een evenwichtig sociaal domein” centraal.  Voor D66 een essentieel onderdeel van “De basis op orde brengen”. Daar willen wij niet van afwijken.

Wij steunen daarom het college dat voortvarend verder wil met de bouwstenen zodat  Brummen de wettelijke taken in het Sociaal domein blijvend en duurzaam kan blijven voeren. Een mooi perspectief, maar wel een met grote uitdagingen.

D66 voorziet dat het “in control zijn en blijven”, zowel cijfermatig als bedrijfsmatig, nog veel aandacht zal vragen. Juist binnen het sociaal domein. Het zal veel aandacht blijven vragen om tegelijkertijd ook de uitvoering van de dagelijkse wettelijke taken door te laten gaan en de menselijke maat in de gaten te houden, bijvoorbeeld door oplopende wachtlijsten te voorkomen.

D66 ziet binnen deze begroting ook mogelijkheden om het ons als gemeente makkelijker te maken. Participatie helpt echt. Mooi voorbeeld is de weg die gemeente volgt met het centrumplan Brummen. Er is veel aandacht voor participatie van inwoners en ondernemers. Zo kan dit een een mooi en breed gedragen plan worden! Participatie helpt ook als er tweerichtingen verkeer is tussen gemeente en inwoners Met Fixie kunnen we klagen, en Brummen mag spreken als de gemeente vragen aan inwoners heeft. Eenrichtingsverkeer noemen wij dat.

D66 is blij dat er weer belangstelling is voor het tweerichtingen verkeer tussen gemeente en inwoner. Herleefde interesse in Buurtkanaal, dat in 2014 door de gemeente zelf in het leven is geroepen. Ons verzoek aan het college: bekijk dan ook of de Sociale Kaart, waar we in Brummen al jaren op wachten, in Buurtkanaal kan worden ondergebracht. 

De portemonnee is krap, lezen we her en der in de begroting, dus, doe waar bestuurders héél er goed in zijn: zet ons relatienetwerk in om te pleiten en te lobbyen voor wat Brummenaren van de grond willen krijgen. Twee voorbeelden: 

Warmtetransitie

Kan het college ons netwerk inzetten om naast de grote oplossingen zoals een warmtenet in Eerbeek ook de kleine initiatieven vooruit te helpen. Neem het warmte initiatief van de bewoners van Eerbeek Zuid? 

Landbouwbeleid 

Partnerschappen veel breder dan met de individuele boer. Gemeente: zoek naar partnerschappen met organisaties die onze landbouwers vooruit kunnen helpen. Trek het breder dan de individuele boer. 

Voorbeeld: Natuur Inclusieve Landbouw  Rijk en provincie verpachte landbouwgrond in Brummen. Kijken vooral naar de financiële baten te kijken: de hoogste bieder wint. 

D66 dient daarom een motie in die het college verzoekt met provincie en het rijk in gesprek te gaan om hen te bewegen:

Om ten eerste Geen landbouwgronden meer te verpachten of te verkopen aan de hoogste bieder zonder aanvullende richtlijnen die NIL bevorderen, en Om ten tweede Te kiezen voor ondernemers met het beste bedrijfsplan m.b.t. NIL, het liefst uit onze gemeente.

Ook Heldere doelstellingen en ambities helpen de uitvoering makkelijker te maken. De voornemens in de begroting zijn niet altijd even SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden). Allereerst de grote ambitie die wonen heet. Het college gaat een actiegerichte Routekaart Woningbouw opstellen. 900 woningen, in 10 jaar, dat is niet niks! D66 vraagt zich toch wel wat bezorgd af hoe gaan we gaan doen? De realisatie van woningen duurt namelijk zo lang duurt. Neem het initiatief van Hall bouwt: van eerste gesprek gemeente tot overdracht eerste sleutel sleutel 6 jaren!

Verzoek aan college:

1) zorg er voor dat de Routekaart ook aandacht besteed aan de verkeersregels, en dan vooral aan hoe woningbouw in Brummen kan worden versneld.

2) let op de balans tussen het  Grote en het Kleine.

Denk niet alleen in “Veel en Snel” maar 

denk ook aan ruimte voor maatwerk waar de kleine kernen en bijzondere groepen woningzoekenden hun behoeften in kunnen realiseren.

3) neem in de Routekaart ook een verwachting op over wanneer nieuwe woningen opgeleverd zouden kunnen worden.

4) zorg ervoor dat de de afname aan woningen van de samenwerkingspartners, zo’n 128 zegt de rekenkamer, wordt omgezet in een toename van 90 – tot 200 woningen.

Dat helpt bij het in de gaten houden of we nog op schema liggen.

En dat helpt ook om het Ligt op Groen fonds het komende decennium strategisch in te gaan zetten. Want het verbaast de D66 fractie zeer dat er geen idee is over wanneer en hoe die 4,5 miljoen euro die er aan gaat komen ingezet zou kunnen gaan worden voor verduurzaming in Brummen.

Ten tweede

Het college schrijft de leefbaarheid en vitaliteit in het dorp Eerbeek te willen vergroten en is tevreden zolang leefbaarheid een volwaardige afweging binnen alle projecten blijft. Deze ambitie zal de inwoners van Eerbeek niet echt geruststellen. Wij verwachten dat het college PAL STAAT voor de leefbaarheid van Eerbeek en dat Leefbaarheid dus een onwrikbare hoeksteen is van alle projecten in Eerbeek. “Aandacht vragen voor Leefbaarheid” is voor ons niet genoeg.

D66 dient daarom samen met GroenLinks een motie in dat zegt dat wij ALS GEMEENTE pas tevreden zijn als: Leefbaarheid centraal staat in alle projecten binnen Eerbeek-Loenen. En als Bepaald is welke aspecten van leefbaarheid voor de verschillende projecten van belang zijn en zij gemonitord kunnen worden, oftewel, Meetbaar zijn.

 

 

The post Inbreng D66 bij de Programmabegroting 2022-2025 appeared first on Brummen-Eerbeek.