Er waait een frisse wind door de raadsfractie van de VVD. Drie nieuwkomers bij de eerste zes VVD kandidaten voor het raadslidmaatschap staan in de startblokken. Stuk voor stuk hoogopgeleide vrouwen met een eigen visie en specialiteit. Irma, Nanda en Maartje stellen zich voor.

https://buren.vvd.nl/nieuws/28647/de-frisse-wind

Irma Tetteroo-Baldinger staat als nummer vier op de lijst. Ze is campagneleider en volgt al langere tijd de Burense politiek. Ze heeft zo haar eigen wensenlijstje: ,,In ieder geval de mogelijkheid onderzoeken of alle winkels op zondag open kunnen. Ondernemers kunnen dat prima zelf bepalen. Vanzelfsprekend wel met respect voor elkaar, waarbij we rekening houden met de kerkgang. Ook enorm belangrijk is de digitale bereikbaarheid. We zullen ook de bewoners en bedrijven in de buitengebieden moeten voorzien van snel internet via glasvezel . De inwoners en bedrijven missen anders de  aansluiting, jongeren trekken weg. Wat we verder moeten doen de komende jaren is samenwerken. Met de inwoners en gemeente maar zeker ook met de rest van de raadsleden”.

Nanda van Doremalen wil meer ruimte voor de initiatieven van inwoners. Ze zou graag zien dat de gemeente Buren een start maakt met de invoering van de omgevingswet, want juist deze wet maakt het mogelijk dat het aanvragen van vergunningen veel makkelijker gaat verlopen. De rol van de gemeente verandert van sturend naar meer ondersteunend. Dat betekent een grote wijziging in mentaliteit, van ‘nee, tenzij’ naar ‘ja, mits’. “Het gaat voor 20% over regels en 80% over gedrag. “Omdat de procedures naar de achtergrond verdwijnen komt er veel meer nadruk te liggen op communicatievaardigheden en goed kunnen samenwerken. Samenwerken met de mensen, tussen de verschillende afdelingen, maar ook met het waterschap, de provincie en de woningcoöperaties. De omgevingswet plaveit de weg voor de energietransitie. Het móet makkelijker worden om een vergunning aan te vragen, want we moeten aan de slag.”

Maartje Terpstra - van Lanen is actief bij Liberaal Groen, een netwerk dat staat voor duurzame economische groei. Binnen het netwerk wordt er gesproken over de hedendaagse uitdagingen op het gebied van milieu, energie, klimaat, water, voedsel, sociale cohesie en mondiale verdeling van welvaart. Ze heeft haar eigen huis energieneutraal gebouwd en staat voor een andere manier van denken en handelen. ,,Een beter milieu begint bij onszelf en naast het feit dat duurzaamheid goed is voor het milieu, is het ook goed voor je eigen portemonnee. Mijn focus ligt op educatie, en Nederland beter maken door delen van kennis waardoor andere inzichten ontstaan. Het is een persoonlijke passie met een professionele onderbouwing. Noem het maar de spirit van een nieuwe politieke generatie.''