Op donderdag 5 september 2019 dreven een groot aantal dode vissen in de vijver tussen de Willem Alexandersingel en de Hendrik Casimirstraat. Ook op de oever waren al verscheidene dode karpers neergelegd. Leden van de hengelsportvereniging Castricum (HVC) verklaarden dat er al 47 dode vissen uit de vijvers waren gehaald. Ook hielden zij op eigen initiatief duikers onder de Willem de Zwijgerlaan schoon en probeerden takken en ander afval hieruit te verwijderen.

Omdat deze massale vissterfte zich niet voor het eerst voordoet in Castricum (2018 vijver aan de Molenweide) heeft de fractie van GroenLinks Castricum de volgende vragen voorgelegd aan het College van Burgemeester en Wethouders.

Is het de wethouder bekend dat er regelmatig massale vissterfte optreedt in vijvers en sloten van Castricum? Volgens de vrijwilligers van de Hengelsportvereniging is zuurstofgebrek veelal de reden van de plotselinge vissterfte. Vaak wordt zuurstofgebrek veroorzaakt door warm weer, maar juist in de afgelopen week was er sprake van afkoeling. Is er meer te zeggen hoe dit zuurstofgebrek wordt veroorzaakt? Zijn er andere mogelijke oorzaken voor de vissterfte, en zo ja welke? Is er in Castricum sprake van riool-overstort waardoor voedselrijk rioolwater vijvers instroomt? Het lijkt er op dat de doorstroming van oppervlaktewater wordt gehinderd door dichtgeslibde duikers. Daardoor blijft er een groot tapijt van kroos op het water liggen. Wie is er verantwoordelijk voor het openhouden van deze duikers? Het lijkt er nu op dat vrijwilligers op eigen initiatief duikers schoonhouden. Zijn hier afspraken over gemaakt? Naar wij begrijpen heeft het Hoogheemraadschap een belangrijke rol hierin. Hoe is de taakafbakening afgesproken met HHNK ? Wie heeft welke rol? Wat is de precieze rol van de gemeente in het beheer van oppervlaktewater binnen de bebouwde kom? Is er een visie op het beheer van het oppervlaktewater, die ten grondslag ligt aan dat beheer? Zo ja, wat is deze visie? Als er kosten gemaakt moeten worden, om dode vis uit het water, dan wel van de oevers te verwijderen, wie betaalt deze onkosten?

De fractie van GroenLinks Castricum ziet de beantwoording binnen de gestelde termijn van 30 dagen graag tegemoet.