Tijdens de corona crisis kunnen politici niet meer bijeenkomen. Het democratische proces wordt hierdoor geraakt. We vroegen Jorrit Carton, Statenlid PvdA (economie, financiën en bestuur).hoe dat zijn politieke werk beïnvloedt.

“Alle fysieke vergaderingen op het Provinciehuis zijn afgelast, waardoor bepaalde beleidsprocessen stilliggen. Ook zijn er enkele statenleden ziek. Ambtenaren werken thuis en er is ook daar sprake van ziekte.

Volgende week wordt er gekeken of de commissies met de vertegenwoordigers van alle partijen digitaal kunnen plaatsvinden. Dit vergt nogal wat technische en operationele aanpassingen; ieder moet beschikken over laptop met camera, een rustige ruimte en het debat moet voor het publiek toegankelijk zijn.”

Minister Knops van binnenlandse zaken heeft een noodwet aangekondigd om digitale besluitvorming in gemeenteraden en Provinciale Staten mogelijk te maken. Technisch is dat niet ingewikkeld, juridisch wel. Nu zijn volksvertegenwoordigers verplicht om lijfelijk aanwezig te zijn, maar dat is in deze coronacrisis niet langer houdbaar. De wet staat lijfelijke afwezigheid niet toe, juristen van het ministerie kijken naar een mogelijkheid dit tijdelijk wel toe te laten. Voorwaarde van Knops is dat het publiek kan meekijken bij een vergadering of stemming, zodat de openbaarheid wordt gewaarborgd.

Jorrit geeft aan dat er een noodwet wordt gemaakt over de digitale democratie. “Minister Knops van Binnenlandse Zaken heeft een noodwet aangekondigd om digitale besluitvorming in gemeenteraden en Provinciale Staten mogelijk te maken. Technisch is dat niet ingewikkeld, juridisch wel. Nu zijn volksvertegenwoordigers verplicht om lijfelijk aanwezig te zijn, maar dat is in deze coronacrisis niet langer houdbaar. De wet staat lijfelijke afwezigheid niet toe, juristen van het ministerie kijken naar een mogelijkheid dit tijdelijk wel toe te laten. Voorwaarde van Knops is dat het publiek kan meekijken bij een vergadering of stemming, zodat de openbaarheid wordt gewaarborgd.”

Op 1 april werd in de Provinciale Staten gesproken over maatregelen om bedrijven en ondernemers te steunen. Deze maatregelen hebben vooral te maken met het overbrengen van kennis, het inschakelen van netwerken en informatie over coulanceregelingen. Jorrit maakt zich vooral zorgen over de maatschappelijke impact van deze crisis. Sportverenigingen, culturele verenigingen, voedselbanken staan op dit moment op non-actief. Zij krijgen geen verdiensten via bv. de kantines. Hij zal zich binnen de Staten dan ook hard maken voor de gevolgen die deze crisis voor de bewoners heeft en wat de provincie voor deze groepen kan betekenen.

Op de vraag of deze crisis ook leidt tot positieve ontwikkelingen geeft hij aan dat de noodzaak voor bedrijven om digitaal te vergaderen ertoe leidt, dat deze innovatie nu sneller verloopt. Hij denkt dat de huidige situatie de solidariteit, de verbondenheid en de waardering voor vitale beroepen versterkt.

Jorrit geeft aan dat het Centraal Planbureau vier scenario’s heeft opgesteld met betrekking tot de gevolgen voor de economie door de gezondheidscrisis. Drie daarvan beschrijven een heviger ontwikkeling dan de crisis in 2008.  “Gaat deze crisis ons echt zo hard raken? Eén ding weten wij zeker. Hoe langer de bestrijding van het virus duurt. Hoe groter de impact en herstel op de economie en leefbaarheid in de provincie Noord-Holland. Het lijkt er nu op dat de crisis korter maar veel heviger is.”

Wat betekent deze crisis voor zijn dagelijks leven? “Normaal gesproken was ik bijna nooit thuis, overdag werken, ’s avonds vergaderingen. Ik heb wel eens gekscherend gezegd dat ik een appartement heb gekocht om te slapen en te ontbijten. Nu komen de muren af en toe wel op mij af”.

Jorrit schreef een artikel over de impact van de gezondheidscrisis over het verlies van sociale structuren, banen en inkomen.

Het bericht Jorrit Carton, Statenlid, over hoe de Corona crisis zijn politieke werk beïnvloedt verscheen eerst op PvdA Castricum.