De Verenigde Vergadering (VV) van 30 november 2017 was een bijzondere bijeenkomst. In deze laatste VV van het jaar wordt gewoonlijk de begroting voor het komende jaar behandeld. Daarnaast ook de tweede Burap van dit jaar, dus de tweede prognose van de mogelijke afwijkingen t.o.v. de oude begroting. Verder kwamen er nog enkele verrassende moties en een amendement uit de hoge hoed. Onze, nog een beetje nieuwe dijkgraaf, Ingrid de Bondt leek het niet te deren, met flair en enige vaart leidde ze de vergadering met vaste hand, om netjes op tijd af te kunnen sluiten.

Namens de SGP en ChristenUnie-fracties werd het woord gevoerd door fractievoorzitter Wim de Jong. Over de Burap-2 merkte hij op dat “er scherper aan de wind is gevaren. Het verschil tussen begroting en realisatie is van 5% verleden jaar, naar 2% nu gegaan.” Wel heeft het college voor 2.4 miljoen aan extra uitgaven gedaan, buiten de VV om. Deze maatregelen, waar de SGP en ChristenUnie op zich wel achter kunnen staan, werden ingegeven door meevallende belastinginkomsten. Extra uitgaven Wim de Jong: ”We begrijpen het hoe en waarom van deze actie, maar we zijn van mening dat het college op de stoel van de VV is gaan zitten”. Uiteindelijk hadden deze gelden ook in de reserves kunnen vloeien, en dan de komende jaren mogelijk tot lastenverlichting kunnen leiden. Eén van de extra uitgavenposten betreft het maaien langs wegen en watergangen. De SGP en ChristenUnie zijn blij dat het in het zicht lopende onderhoudswerk goed gebeurt. “Daar heeft iedereen voordeel van”.

Onderzoek Bij de begroting merkte de Jong op dat er vaak het woord “onderzoek” te lezen valt. “Zijn we niet teveel met onszelf bezig?” Hij riep ook de VV op om nadrukkelijker bezig te zijn met “de stip op de horizon”. Want er staan nog grote opgaven te wachten. Denk aan de Wateropgave, die in het landelijk gebied redelijk op orde komt, maar in de verstedelijkte gebieden is dat veel lastiger. Komend jaar wordt dan de nieuwe wateropgave bekend en ook de uitkomsten van het onderzoek naar de effectiviteit van de Kader Richtlijn Water (KRW)-maatregelen, die de waterkwaliteit moeten opkrikken. Verder gaan bij de steeds ouder wordende zuiveringen de ALM studies van start, die inzicht moeten geven in de daar te verwachten investeringen.

Voldoende geld voor wegen “Een laatste zorgpunt betreft de wegen”, aldus Wim de Jong. De SGP en ChristenUnie willen graag “onze” heemraad Piet Robijn, die de wegen in zijn portefeuille heeft, steunen in zijn streven om meer geld los te krijgen bij de VV. Ook ingeval van een toekomstige overdracht van de Waterschapswegen naar de gemeenten, moeten ze in goede conditie zijn, anders zullen we straks bij overdracht bij moeten betalen. Gelukkig zijn er ook positieve zaken te melden. De waterkeringen zijn op orde, het afvalwater wordt netjes gezuiverd en de stijging van de lasten voor de burgers en gebruiker blijft, zeker gezien de uitdagingen die wachten, beperkt. Een door het CDA ingediende motie om innovatie binnen het Waterschap meer op de kaart te zetten kreeg ook de steun van de SGP/ChristenUnie.

Watersysteem Een ander belangrijk agendapunt bleek het rapport van de Rekenkamercommissie (RKC) van het Waterschap betreffende de Technische Automatisering van het Watersysteem. Deze automatiseringsslag van het watersysteem, die al een aantal jaren bezig is, kost veel geld. De VV is volgens de RKC onvoldoende geïnformeerd hierover. Een amendement en een motie werden ingediend en aangenomen om het rapport van de RKC onverkort uit te doen voeren door het college. Hierop zal het college in de commissievergaderingen van Maart terugkomen.

Kaderrichtlijn Water Een ander punt is de al genoemde KRW. Met een gevraagd budget van 2.5 miljoen voor de aanleg van een natuurvriendelijke oever bij Piershil is ook door de SGP/Christen Unie enigszins mokkend ingestemd. De Christelijke partijen hebben rentmeesterschap en zorg voor het milieu hoog in het vaandel staan. Maar de doelmatigheid van de huidige KRW-maatregelen is nog onvoldoende duidelijk. Wim de Jong: “Wij stellen het college voor dergelijke maatregelen, zo mogelijk, uit te stellen tot de uitkomsten bekend zijn van het onderzoek naar de bijdrage van de KRW-maatregelen dat volgens toezegging van de heemraad komend jaar wordt uitgevoerd.” Gelukkig heeft het college nu aangegeven dat tot 2020 geen grote maatregelen meer op de planning staan.