Momenteel vindt er een discussie plaats in de Islamitische gemeenschap die wordt versneld door het Coronavirus, om eeuwige grafrust in Nederland te vinden. Het is namelijk nu niet mogelijk een overledene naar het land van oorsprong te vervoeren vanwege de Coronamaatregelen. Ook in Culemborg is deze discussie volop aan de gang, en verdient een antwoord van de lokale politiek. Daarom stellen GroenLinks en Culemborg Centraal schriftelijke vragen aan het college van B&W.

1. Is het college op de hoogte van het feit dat ook in Culemborg overleden moslims niet naar land van herkomst of geboorteland van (groot)ouders kunnen door het Coronavirus?

2. Bent u bekend met deze zorgen en een toenemende vraag vanuit (een deel) van de Islamitische gemeenschap tot eeuwige grafrust in Culemborg?

3. Is (in het bijzonder natuurlijk) begraven met eeuwige grafrust in Culemborg en/of de regio mogelijk? Zo nee, is het college bereid om op korte termijn met de Stichting Beheer Begraafplaatsen Culemborg en de Islamitische gemeenschap in gesprek te gaan om hierin mee te denken?

4. Wil het college dit onderwerp op de regionale politieke agenda plaatsen waar dit eveneens speelt?

Deze vragen zijn ingediend door raadsleden Tim de Kroon (GroenLinks) en Machid el Boustati (Culemborg Centraal). Zodra deze vragen door het college zijn beantwoord, berichten wij hier over.

In Culemborg is het vooralsnog alleen mogelijk om grafrechten voor minimaal tien jaar te kopen. Dat kan verlengd worden met bijvoorbeeld vijf jaar, maar er zou altijd een moment komen dat het graf geruimd kan worden. Voor islamitische gezinnen is dit onbespreekbaar vanwege het geloof. Veel van hen kiezen om terug te keren naar het land waar de familie vandaan komt, vooral de oudere generatie. Ook zijn er in Nederland vooralsnog een beperkt aantal begraafplaatsen waar eeuwige grafrust mogelijk is, o.a. in Almere, Roosendaal en Zuidlaren.