In Den Haag gaan we vol voor de duurzame energietransitie, ook tijdens- en na de coronacrisis: de klimaatcrisis laat niet op zich wachten. Op 17 april presenteerde wethouder Liesbeth van Tongeren (GroenLinks) haar Stedelijk Energieplan, waarin de keuzes worden gemaakt voor de transitie in de komende jaren.

Daarmee gaat Den Haag nu echt aan de slag voor een duurzame en eerlijke toekomst. Bovendien brengt het plan duidelijkheid over hoe de 185 miljoen euro voor duurzaamheid uit de Enecogelden zullen worden besteed. Fractievoorzitter Arjen Kapteijns: "Wat GroenLinks betreft houden we drie principes aan bij onze strategie richting een klimaatneutrale stad: snel verduurzamen, zeggenschap voor bewoners en een eerlijke, betaalbare transitie voor iedereen. In dit nieuwe plan van Liesbeth zijn al die principes terug te zien."

Het plan is te uitgebreid om alle punten uit te leggen. Wel lichten we hier toe hoe deze drie principes in het plan terugkomen.

Niet meer wachten De klimaatcrisis vraagt nu om actie en hebben geen tijd om te wachten op nieuwe technologieën zoals waterstof. Daarom zet het Stedelijk Energieplan in op verschillende bestaande duurzaamheidstechnologiën voor energie en warmte. Denk hierbij bijvoorbeeld aan geothermie (warmte uit de Haagse bodem zoals bij HAL in Leyenburg), warmtepompen, aquathermie en restwarmte als warmtebronnen of zonnepanelen voor op Haagse daken.

Naast het aanleggen van duurzame energiebronnen wordt er ook gewerkt aan energiebesparing, bijvoorbeeld door middel van het isoleren van huizen, of met tuintjes of een witte, isolerende laag op de daken. Wat Liesbeth betreft wordt elk Haagse dak benut en worden 25.000 tot 30.000 woningen in de komende jaren gasloos of transitieklaar gemaakt.

Baas in eigen buurt Bewoners krijgen meer zeggenschap op wijkniveau. Er is in kaart gebracht wat per wijk het beste werkt, bewoners worden op allerlei manieren bij de plannen betrokken en initiatieven zoals energiecoöperaties worden meer dan ooit ondersteund om de buurt te verduurzamen. Om dit mogelijk te maken worden er bijvoorbeeld verschillende subsidiefondsen opgezet waarmee nieuwe initiatieven van bewoners ondersteund worden, ook als die initiatieven vernieuwend en daarmee financieel risicovol zijn. Dit is een direct gevolg van een GroenLinksmotie die vraagt om een speciale experimenteerregeling en het financieel ondersteunen van lokale duurzaamheidsinitiatieven om hen zo voorrang te bieden op de Leiding door het Midden. Dankzij een andere motie worden bestaande, succesvolle duurzaamheidsinitiatieven ondersteund om verder door te groeien. Liesbeth gaat in de hele stad het gesprek aan met bewoners, om eventuele zorgen of ideeën mee te nemen.

De tien groene energiewijken (Mariahoeve, Bouwlust Vrederust, Binckhorst, Koningsplein en omgeving, Molenwijk, Moerwijk-Oost, Vruchtenbuurt, Vogelwijk, Ypenburg en Statenkwartier) hebben extra prioriteit voor verduurzaming en krijgen dus ook extra hulp van de gemeente bij het maken van wijk energieplannen.

Duurzaam én sociaal De energietransitie wordt op verschillende manieren benut om mensen met een kleinere portemonnee extra te laten profiteren. Zo zorgen beter geïsoleerde woningen en energiecoöperaties niet alleen voor een structureel lagere energierekening: met de vraag naar vakmensen om huizen te isoleren en zonnepalen te installeren wordt de transitie ook een banenmotor voor mensen met een praktische opleiding.

Bovendien zijn er afspraken gemaakt met woningcorporaties om zes gebieden versneld te verduurzamen: daarbij gaat het om Bouwlust Vrederust, Moerwijk, Morgenstond, de Binckhorst, Mariahoeve en Ypenburg. Zo zorgen we ervoor dat juist de Hagenaars met sociale huurwoningen snel profiteren van de lagere rekening en juist zij voorop lopen in de transitie. Voor particuliere huiseigenaren komt er ook een subsidie als ze zelf van het gas af willen gaan. Dat is belangrijk, want uit een rapport van Ecorys in opdracht van Milieudefensie blijkt dat de 15% armste huiseigenaren financieringsregelingen voor de warmtetransitie dreigen mis te lopen.

Download hieronder het hele plan en kijk voor meer info op https://duurzamestad.denhaag.nl/. Heb je vragen, zorgen of ideeën? Mail die dan naar groenlinks@denhaag.nl