De politie moet staande houdingen bij controles verplicht  op een app registreren. Dat stelt GroenLinks Den Haag voor als reactie op een onderzoek naar het huidige beleid tegen etnisch profileren bij de Amsterdamse politie. Fractievoorzitter Arjen Kapteijns: "Hiermee voorkomen we beter dat Haagse jongeren onterecht staande worden gehouden."  
In de afgelopen jaren experimenteerde de Haagse politie-eenheid met verschillende maatregelen tegen etnisch profileren. Hierbij hoorde ook een proef met de zogeheten MEOS-app, waarbij de agent registreert waarom hij of zij iemand controleert. Uit het Amsterdamse onderzoek blijkt echter dat de proef in de huidige vorm nog te vrijblijvend is: verschillende teamchefs voerden het beleid niet uit, maar 13% van de agenten kende de app en bovendien kenden ook maar een kwart van de agenten het handelingskader dat ze juist moet helpen om objectiever te controleren. Kapteijns: “Deze resultaten laten zien dat het beleid te vrijblijvend was, en dat terwijl Amsterdam als koploper gold. Etnisch profileren is een inbreuk op het discriminatieverbod uit onze grondwet, dus er is nog veel werk aan de winkel om hier tegen op te treden.”
 
Daarom stelt GroenLinks voor om de MEOS-app nu verplicht en bij elke controle in te vullen. Door dat ook te doen bij controles die nergens toe leiden kunnen de onbewuste vooroordelen beter herkend worden. Bovendien kan met een koppeling aan CBS-gegevens de rol van etniciteit beter in beeld gebracht worden. “Hierdoor krijgen we een beter beeld van de situatie én moeten agenten zelf elke keer een bewustere afweging maken en zichzelf de vraag stellen: waarom kies ik ervoor om juist dit persoon te controleren?”, aldus Kapteijns. “Ik ben ervan overtuigd dat zij hier uiteindelijk zelf ook beter van gaan werken."
 
GroenLinks heeft het onderwerp geagendeerd in een commissie van de Haagse gemeenteraad.