Te veel statushouders hebben moeite om mee te komen in de Haagse samenleving. GroenLinks vind dat de gemeente hen een betere basis moet bieden om mee te doen in de Haagse samenleving. Daarom komt het donderdag met het plan “Midden in de stad: Haagse aanpak 2.0”.

Mensen die hun thuisland hebben moeten ontvluchten hebben in het begin vaak moeite om de taal leren en werk te vinden. Dit kan veranderen door meer in te zetten op het vormen van sociale netwerken: uit veel onderzoek blijkt dit één van de beste manieren te zijn om de taal te leren en werk te vinden. GroenLinksraadslid Serpil Ates: “Een behulpzaam netwerk van vrienden, kennissen en ervaringsdeskundigen is ook buiten de gemeentelijke openingstijden bereikbaar, en heeft kennis over taal en de samenleving die anders niet zomaar voor het oprapen ligt. Zo kunnen nieuwkomers beter hun nieuwe leven opbouwen.”

Naast het creëren van sociale netwerken ziet GroenLinks ook nog te weinig ruimte en erkenning voor de vele initiatieven die het meedoen van nieuwkomers in de Haagse samenleving kunnen versnellen. Eén voorbeeld van zo’n project is Humanity Cab: een fietstaxibedrijf dat twee Hagenaars samen met een groep Eritrese nieuwkomers op heeft gezet dat de statushouders nu zelf runnen. Bij ‘Samen Hier' worden nieuwkomers gekoppeld aan vriendengroepen, om zo een behulpzaam netwerk te hebben en Den Haag beter te leren kennen.

Ates ziet veel potentie in dit soort burgerkracht. “Veel bewoners en organisaties nemen zelf het initiatief om nieuwkomers een steuntje in de rug te geven. Dat moeten wij als gemeente beter ondersteunen, met financiering maar ook door naar de ideeën te luisteren. Zo kunnen statushouders met een frisse start hun nieuwe leven beginnen en meedoen in de Haagse samenleving”

Deze donderdag debatteert de Haagse gemeenteraad over het integratiebeleid. Voorafgaand hieraan zal GroenLinks het plan aanbieden aan Wethouder Guernaoui.