Op 25 maart 2020 werd bekend dat een aantal cliënten van het Leger des Heils aan het Kromhout tijdelijk zou worden opgevangen in het Postillion Hotel. Dit was noodzakelijk, omdat de coronamaatregelen onmogelijk te handhaven waren binnen het pand aan het Kromhout. Nu veel cliënten nog meer gebruik moesten gaan maken van de opvang en de 1,5-meter maatregel de ruimte danig beperkte, paste het simpelweg niet meer. Een prachtige tijdelijke oplossing. Toch zijn er bij ons vragen ontstaan die wij graag beantwoord zien. Wat gebeurt er bijvoorbeeld met deze mensen als de maatregelen weer worden teruggedraaid? Zijn er dan woningen voor deze mensen? Worden zij terug gestuurd naar het Kromhout, terwijl ze juist een stap richting zelfstandigheid hebben gezet? Om dat duidelijk te krijgen, hebben wij artikel 40 vragen gesteld aan het college.

Geacht college,

Naar aanleiding van enerzijds de huidige maatregelen om het Corona virus tegen te gaan en anderzijds de huidige stand van zaken omtrent de (bouw van) sociale huurwoningen leggen wij u graag de volgende vragen voor.

Op dit moment heeft een deel van de klanten van het Leger des Heils een tijdelijke kamer gekregen in het Postillion hotel in Dordrecht. Een goede maar tijdelijke oplossing voor een probleem dat ook na versoepeling van de maatregelen blijft bestaan. Wij hebben daarom de volgende vragen.

Is er een duidelijk beeld van het aantal mensen dat op dit moment klant is van het Leger des Heils en hoeveel van deze klanten naar een zelfstandige woning zouden kunnen doorstromen? Wij hebben begrepen dat een deel van de klanten dat op dit moment verblijft in het Postillion na dit verblijf zou kunnen doorstromen naar een reguliere sociale huurwoning, als deze beschikbaar is. Heeft het college duidelijk in beeld over hoeveel mensen dat gaat? Is het college het met GroenLinks eens dat het alles behalve wenselijk zou zijn als deze mensen na versoepeling van de maatregelen terug worden geworpen naar een plaats in het Leger des Heils aan de Kromhout? Komen de mensen die nu in het Postillion verblijven in aanmerking voor een urgentieverklaring? Zo ja, wat doet dit met wachtlijsten voor reguliere woningzoekenden? Zo nee, hoe zorgt het college ervoor dat deze mensen wel versneld in aanmerking komen voor een sociale huurwoning, teneinde niet te worden teruggeworpen naar een plaats in het Leger des Heils aan het Kromhout? Is er een duidelijk beeld van hoeveel mensen er op dit moment in een Beschermd Wonen voorziening wonen en die de komende tijd zouden kunnen doorstromen naar een sociale huurwoning? Zijn er op dit moment voldoende sociale huurwoningen om aan de vraag die hiernaar is, met inbegrip van de bovenstaande gevallen, te voldoen?