Bij de aankondiging van de verhuizing van de dagopvang van het Leger des Heils naar de nachtopvang aan het Kromhout, die wij uit de krant hebben moeten vernemen, hebben wij als GroenLinks fractie onze zorgen geuit.  Deze verhuizing staat in onze ogen ook haaks op het meermaals aangekondigde beleid van verdere spreiding van opvangvoorzieningen over de stad door het college.

De wethouder heeft gezegd  dat wij blij moeten zijn met het bestaan van dergelijke opvangvoorzieningen in onze stad die kwetsbare mensen in nood  opvangen. Daar zijn wij het zeker mee eens. Je zal maar door wat voor omstandigheden dan ook je huis zijn kwijtgeraakt en op straat moeten slapen. Het Leger des Heils biedt dan soelaas. In de opvang vinden allerlei mensen een (tijdelijk) onderdak. Notoire daklozen, maar ook mensen die een baan hebben en snel hopen weer zelfstandig te kunnen gaan wonen, zodra de problemen zijn opgelost.

Wij hebben moeite  met de huidige koers die het Leger des Heils met goedkeuring van het college op dit moment volgt. Het concentreren van opvangvoorzieningen in een woonwijk als de 19e eeuwse schil, waar de druk m.b.t. veiligheid en leefbaarheid al hoog is, is vragen om problemen. Binnen een zeer klein gebied, midden in een woonwijk, vinden we meerdere grote zorginstellingen, twee amusementshallen en een coffeeshop. En met deze verhuizing komt daar nog een doelgroep bij.  

De angst is groot dat dit  tot meer overlast voor de bewoners zal leiden. Het  probleem van overlast  in dit gebied is bepaald niet nieuw. Al jaren doen de bewoners hun beklagt met betrekking tot de overlast die direct of indirect te maken heeft met de opvangvoorzieningen in deze woonwijk.

Gelukkig is dit door die jaren heen niet onopgemerkt gebleven bij de Dordtse politiek. Verschillende politici, waaronder leden van het huidige college hebben bij herhaling erkend dat de veiligheid en de leefbaarheid in dit gebied onder druk staat en beloofd verdere uitbreiding van opvangvoorzieningen niet toe te staan. 

Hoe geloofwaardig ben je als college vervolgens, als al deze uitspraken niets voor blijken te stellen en het tegenovergestelde gebeurt? Het zal best dat er geen juridisch spijkerharde toezeggingen gedaan zijn, maar kom op, dit was toch een kans om te laten zien wat de beloften waard zijn?

Als Groenlinks fractie zijn wij van mening dat spreiding van opvangvoorzieningen door de gehele stad voor zowel de wijkbewoners als gebruikers van een voorziening de beste oplossing is.

De woonvisie kan daarbij een kans zijn. Het college wil immers meer bouwen in Dordt? Onze oproep is daarbij dan niet alleen oog te hebben voor bouwen voor de rijkeren van onze stad, maar ook een serieus plan te hebben voor huisvesting van mensen die zorg nodig hebben. 

Wij verzoeken het college dan ook met klem om met het Leger des Heils en andere zorgorganisaties te onderzoeken hoe de spreiding van opvanginstellingen in onze stad is te realiseren, dit in relatie met de huisvestingsmogelijkheden van deze doelgroep. Graag willen wij dan ook van de wethouder horen hoe hij hierover denkt. Wij zullen hiervoor binnenkort  met een motie komen.

De nu aangekondigde, deels extra, beheersmaatregelen zijn in onze ogen symptoombestrijding en geen duurzame oplossing. Het aangekondigde pakket aan maatregelen lijkt sympathiek maar is onvoldoende om de rust en stabiliteit voor de langere termijn te kunnen waarborgen.

Wij hebben geen vertrouwen in een oplossend effect van de mobiele camera’s die geplaatst gaan worden op het Vrieseplein en Kromhout. De kans op een waterbedeffect achten wij zeer groot omdat het overlastgebied vrij ruim is en daardoor de druk op overige locaties zoals de Sint Jorisweg en Cornelis de Wittstraat verder zal doen toenemen.

Voor nu een doekje voor het bloeden, deels ingegeven door de commotie die is ontstaan. Commotie, die het college had kunnen zien aankomen en voorkomen had kunnen worden door eerder met belanghebbende partijen en de Raad om de tafel te gaan. Laten we deze situatie gebruiken om op de korte termijn een nieuw huisvestingsbeleid voor mensen die bepaalde zorg behoeven op te zetten, waarbij we rekening houden met een evenredige belasting van een omgeving.