Algemene beschouwingen gehouden op 26 november 2020 Bij de begrotingsbehandeling 2021-2024

 

Het is altijd goed dat er met de behandeling van een meerjarenbegroting een moment van bezinning is; 3 punten zijn dan logisch aan de orde:

 

1 Waar komen wij vandaan?

2 Waar staan wij nu?

3 Waar willen wij naar toe?

 

Over het algemeen was 2019 geen slecht jaar. De economie draaide weer op volle toeren, de werkeloosheid was historisch laag, en zo gingen wij het jaar 2020 in. Maar al snel kwam er iets om de hoek kijken waar niemand van kon bevroeden dat het in ons land aan de orde zou komen; ik doel op het virus Covid19. Het had een impact op alle geledingen in de samenleving.

 

Er is bijna geen onderneming te noemen die niet in meer of mindere mate getroffen werd door de maatregelen die genomen moesten worden om de uitbraak van dit virus tegen te gaan. De onzekerheid in veel bedrijfstakken was en is groot, mensen waren opeens niet meer zeker van het behoud van hun banen, en velen hadden grote zorgen over hun welzijn. Ik sprak mensen bij wie de angst in hun ogen te lezen was door dit virus besmet te worden vanwege een slechte lichamelijke conditie. Ook vereenzaming, met name onder ouderen, was en is groot, velen mochten geen bezoek van familie. Veel mensen hebben het leven moeten laten als gevolg van corona. Wij leven dan ook mee met het verdriet van de nabestaanden. Dit alles geeft maar aan hoe onzeker en vergankelijk dit leven is. Het laat zich ook niet door rekenkundige sommen beheersen.

 

De mensen die ik sprak, snakten naar zekerheid en troost, maar vonden die niet. Dit greep mij persoonlijk erg aan, want er is een vaste bestendige duurzame Troost en wel Troost met een hoofdletter, die dwars door al deze onzekerheden bestendig blijft en zelfs ook als er door sterven een verlaten is van dit aardse leven. Eeuwenlang gebruiken de kerken in Nederland een leerboek, catechismus geheten. De Heidelbergse Catechismus is wel de bekendste, het gaat in de vorm van vragen en antwoorden met uitleg op basis van het Woord van God. De eerste vraag luidt: Wat is uw enige troost in dit leven en als de tijd daar is als u moet sterven? Ik denk dat juist in deze onzekere tijd van corona het een heel relevante vraag is.

Het antwoord in het eerste deel zal voor velen wel heel verwonderlijk zijn, het antwoord begint met “ dat ik niet meer het eigendom van mijzelf ben”.

De vraag kan dan wel gesteld worden, maar van wie zou ik dan wel het eigendom kunnen zijn dat het mij die troost geeft in dit leven en in het sterven? Ook daar wordt antwoord op gegeven: dat ik het eigendom ben van mijn getrouwe Zaligmaker Jezus Christus en ja, dit is de Enige troost, en om het eigendom van Jezus Christus te zijn kan alleen en uitsluitend door Hem te erkennen en aan te nemen als de God van hemel en aarde en deze Troost is zo onuitsprekelijk groot, de blijdschap, de vreugde, de vrede en de Goddelijke liefde die daardoor ervaren wordt gaat alle menselijke begrippen te boven.

 

Voorzitter, ik zeg het met de liefde van mijn hart dat ik dat iedereen zou gunnen deze troost te mogen bezitten, want dit is een vaste, blijvende troost in alle onzekerheden van dit leven. Die deze Troost hebben, zien dan tegelijk het hele wereldgebeuren vanuit een heel ander perspectief en dit is dan gelijk weer het bruggetje naar de begrotingsbehandeling, want als wij deze enige troost bezitten, kijken wij ook zo geheel anders naar de begroting. Dan kijken we niet zozeer in de eerste plaats naar de cijfers en de getallenreeksen, maar veel meer naar de mensen achter die cijfers, die hebben dan in waarde de overhand, daar doen wij het tenslotte voor. Vorig jaar had ik in mijn bijdrage aandacht gevraagd voor  “draag elkanders lasten en vervul alzo de wet van Christus”, dat zal dan leidend zijn.

“draag elkanders lasten en vervul alzo de wet van Christus”,

 

Wat Hoogeveen betreft kwamen wij uit een zorgelijk 2019. En 2020 dat nu bijna ten einde is, is nog niet veel beter. De vraag blijft nog staan: Waar willen wij naartoe? Goed dat raadsbreed de conclusie is dat er stevige maatregelen genomen moeten worden om onze financiën op orde te krijgen. De SGP heeft al aangegeven bij de installatie van de wethouders hier constructief aan mee te willen doen, maar dat er voor ons wel 2 kernwaarden leidend zouden zijn: rechtvaardigheid en billijkheid. Nu dus deze begroting voor

ligt, moeten wij constateren dat dit niet op alle punten het geval is. Als wij zien wat er allemaal aan subsidie verstrekt wordt, en dat er nu zomaar goede initiatieven zouden weggesaneerd worden, terwijl anderen gewoon met 100% doorgaan zonder iets te verminderen dan vinden wij dat onrechtvaardig en onbillijk.

Ons doel was om over de hele linie een mindering van circa 25% toe te passen, zodat de pijn door iedereen gedragen zou worden, en iedereen met aanpassingen toch door kon gaan. Dit is helaas voor de begroting van 2021 niet meer mogelijk.

Wij willen wel een motie indienen om op alle subsidies een herbeoordeling toe te passen om tot een eerlijker verdeling te komen. Wij hadden, net als meer fracties, liever gezien dat de OZB in een gematigder tempo zou gaan stijgen maar op aandringen van de informateurs is er gekozen voor een eenmalige forse verhoging waar wij dan ook met behoorlijke terughoudendheid mee ingestemd hebben, mede omdat het gebracht werd als, het kan niet anders. Toch zouden wij graag verschuivingen willen zien waardoor deze verhoging van OZB  getemporiseerd zal gaan worden. Ziet het college daar mogelijkheden toe? En kunnen wij als raad dit ook bespreken? Ook zijn wij er nog steeds niet van overtuigd dat de voordelen die wij denken te behalen met de paradigmashift in het sociaal domein, maar die al wel al ingeboekt zijn, of die voldoet aan de  gestelde criteria pessimistisch realistisch begroten, het is immers nog maar in een experimentele fase, het kan nog alle kanten op, wij hebben hier immers nog geen ervaring mee, op dit punt hebben wij best nog wel bedenkingen.

Voorzitter, er is een petitie aangeboden met 1023 ondertekenaars, de initiatiefnemer heeft gevraagd om dit  te bespreken in de beraadslaging, maar daar werd geen agendapunt voor ingeruimd.

Waarde ambtgenoten, wij zijn gekozen volksvertegenwoordigers, wij zijn de belichaming van de plaatselijke democratie, maar als inwoners vragen om verantwoording af te leggen over hoe wij tot een concept meerjarenbegroting gekomen zijn vangen zij bot.

De SGP overweegt dan ook een motie waarin wij oproepen om hier wel aandacht aan te geven en willen dit zeker in debat bespreken. Toen wij in de vakantie met de informateurs samenkwamen, werd gevraagd om nog niet naar buiten te komen met de inhoud, dit zou de besprekingen kunnen frustreren. Hier was wat voor te zeggen, later werd dit uitgelegd als dat het een zwijgplicht voor het leven zou zijn.

 

Met name vanwege het juridische aspect dat de heer Booij hierover ter sprake bracht vernemen we in het komende debat daarover graag de reactie van het college. Als daar niet klip en klaar duidelijkheid over is, zullen wij ons op geen enkele manier meer verplicht voelen om ons aan die zwijgplicht te houden en dan zullen we ook alle vragen van inwoners in openheid en transparantie beantwoorden.  Wat ons oprecht pijn doet is dat er vanuit de gemeenteraad niet in enige vorm een excuus gedaan is naar onze inwoners vanwege het feit dat ook de gemeenteraad debet is aan de nu ontstane slechte financiële situatie door in de afgelopen jaren in te stemmen met gevraagde budgetten voor allerlei projecten. Onze inwoners zijn daar niet in de eerste plaats verantwoordelijk voor, maar moeten nu wel forse bijdragen leveren om onze financiën weer op orde te krijgen.

De SGP overweegt ook op dit punt een motie in te dienen waarin wij daartoe oproepen. U allen weet hoe de SGP denkt over de SWO. Ook nu, met al deze bezuinigingen, blijkt maar weer hoe problematisch en complex zoiets werkt, hoeveel tijd en geld gaat er wel niet inzitten om het gescheiden houden van Hoogeveense bezuinigingen om dit niet ten nadele van de Wolde te laten komen.

Graag willen wij nu ook bespreken of het wel verstandig is om door te gaan met deze samenwerking, verder zullen wij aansluiten bij die voorstellen om meer te bezuinigen op de SWO.

 

SGP raadslid Brand van Rijn