Huizen, Blaricum en Laren schrijven in een brief aan de provincie Noord-Holland dat ze gezamenlijk verzoeken de ARHI-procedure te stoppen. Een even terecht als begrijpelijk verzoek; alledrie hebben een zelfstandig voortbestaan in de coalitieakkoorden staan. Het aanhoudende uitstel van de provincie, die volgens de wet klaar had moeten zijn met een herindelingsontwerp in september 2017, wekt irritatie. Nu wil men weer wachten op een nieuw beleidskader van het ministerie. Misschien staat daar in dat de provincie zich aan geen enkele wettelijke bepaling meer hoeft te houden, draagvlak er niet toe doet en er geen probleem hoeft te zijn om toch een fusie door te drukken. Het lijkt niet zo waarschijnlijk, maar er gebeuren gekkere dingen. Als dat beleidskader er is, naderen de provinciale verkiezingen van maart 2019. Dat betekent dat het huidige college van Gedeputeerde Staten de klus niet meer kan klaren. Ook de Commissaris van de Koning heeft zijn vertrek aangekondigd. Wat treffen de opvolgers aan? Een dossier waarin alles mis is gegaan wat mis kon gaan. Onderzoeken die geen urgentie aantroffen (de herindeling is dus een oplossing op zoek naar een probleem), een procedure over geheimhouding waarin de provincie keer op keer een tik op de vingers krijgt, tegenstrijdige brieven naar de gemeenten, een toezegging in de Statenvergadering dat de HBL-fusie nog onderbouwd wordt waarna het maandenlang stil blijft, een duur adviesbureau dat doodleuk noteert dat ze wel gaan praten maar dat niemand iets in te brengen heeft, optimistische signalen uit Hilversum dat het een grote Gooistad moet worden, waar Gooise Meren en Huizen vervolgens niets voor blijken te voelen.

Fijne erfenis is dat. Dan begin je echt lekker aan een nieuwe periode van vier jaar. Bovenop het stapeltje ligt de brief van de drie HBL-dorpen, waarschijnlijk van harte ondersteund door de gehele raad van Eemnes. Die brief bevat dan een best aantrekkelijke suggestie: stop het proces en ga eerst je knopen eens tellen.

Niemand in het Gooi zit te wachten op drie gemeenten. In geen enkele reactie van de gemeenteraden was enthousiasme te ontdekken voor dat plan. Democratie is óók rekening houden met de minderheid, maar als die minderheid bestaat uit hardhorende bestuurders in het provinciehuis, ligt het anders. In zo’n situatie hoort de meerderheid, in de raad en op straat, gewoon de doorslag te geven.

Niels Rood

The post Column: een dossier waarin alles misging wat mis kon gaan appeared first on Eemnes.