De SED

Omstreeks 2013 is het idee opgevat om de administraties van de drie gemeenten, te weten Stedebroec, Enkhuizen en Drechterland. door een nieuw op te richten administratieve eenheid te laten doen. Achterliggende gedachte was dat dit voordelen zou opleveren in de kosten, kennis en kunde van de ambtenaren.

Nadat op diverse manieren werd gekeken naar de samenstelling de drie gemeenten, waaruit bleek dat er toch wel verschillen waren, is besloten om voor de eerste zes jaren uit te gaan van een verdeling op vrijval van het aantal ambtenaren. Hierbij is meegenomen dat Enkhuizen een haven heeft en de beide andere gemeenten een gemeentewerf.

Na 5 jaren zou er gekeken worden wat iedere gemeente aan werk inbracht en hoe dit zich verhoud tot de kosten voor elk van de gemeenten.

In die vijf jaren zijn er diverse onderzoeken gedaan, onder andere na 2,5 jaar is er een audit door DELOITTE. Hun conclusie: de kwaliteit moet beter. Ook de organisatie moest beter. Het algemeen bestuur werd verweten, dat ze in de 2,5 jaar, nog geen enkele beslissing hadden genomen. Ook was er onbegrip waarom Enkhuizen meer moest betalen als de andere twee gemeenten.

In 2020, het 5

jaar gaf de raad van Enkhuizen aan dat er gekeken moest worden naar de afdracht van de drie gemeenten aan de SED. Ondanks dat dit een afspraak was gingen gelijk de hakken in zand. Na dit jaar van argumenten en non argumenten, werd er een club mensen gevraagd om er naar te kijken. Dit conform de SED overeenkomst. Bij de aanstelling van deze mensen zijn de raden niet geraadpleegd. De club heeft een rapport uitgebracht, zonder enig getal te noemen, over wie welk werk bij de SED heeft ingebracht en wat dat kost.

Voor wat betreft de raad van Enkhuizen hoefde dit niet in drie cijfers achter de komma, maar wel een globaal goed overzicht van de financiën. Het verschil in afdracht was inmiddels opgelopen tot meer dan 1 miljoen euro. Wel gaf de club aan dat we elkaar wat moeten gunnen. Nu is dat een goed sociaal begrip, maar geen verplichting. Voor de christelijke partijen geld dit ook niet. Zij hebben de tien geboden waarvan het 10e gebod aangeeft, dat zij niet mogen begeren al datgene wat een ander toebehoord.

De raad van Stedebroec heeft daarna een onderzoek gestart om te kijken of  verdere samenwerking nog voordelen had voor Stedebroec. Dit onderzoek, (ook hier mochten geen bedragen genoemd worden) gaf aan dat ontvlechting niet goed was voor Stedebroec. Ook stond er een opmerking in dat ondanks dat er geen bedragen mogen worden genoemd, Stedebroec er wel heel goed vanaf komt,

Kortom we komen er niet uit. Na dit rapport heeft de raad op het CDA na besloten om het probleem voor te leggen aan de Provincie NH. In de eerst bijeenkomst te Haarlem mochten alle raden en de SED bestuurders hun visie geven aan de provincievertegenwoordigers.

Raar alleen dat van de vertegenwoordigers van de SED in het Algemeen bestuur, alleen de burgemeester van Enkhuizen op de  plaats van de SED had plaatsgenomen. De andere twee durfden kennelijk de confrontatie niet aan en verscholen zich achter hun raad?

Ook een tweede sessie in het provinciehuis leverde niets op. Er werd alleen gesproken over, dat de club die het eerste rapport hadden geschreven, toch betrouwbare mensen waren. Ook gaf de advocaat van Stedebroec aan dat Drechterland en Stedebroec weliswaar een eigen groenvoorziening hebben, maar Enkhuizen heeft een haven en de andere twee niet.

Hier licht juist een van de problemen. De SED besteed aan de haven van Enkhuizen een 275 duizend euro op jaarbasis. De groenvoorziening van Stedebroec en Drechterland kost  meer dan 1 miljoen euro, de kosten voor onderhoud gebouwen en machines niet meegeteld.

Dus Enkhuizen betaald 36,7% van de groenvoorziening van de beide andere gemeenten is 384.000 euro. De andere twee betalen ieder respectievelijk 91.500 en 83.050 voor de Enkhuizer haven.

En dit wordt nog meer de komende jaren. Als de waterwijk in Stedebroec straks klaar is, betalen de bewoners daar OZB belasting. Ook de afdracht van het rijk naar de gemeente gaat hierdoor omhoog. Maar van het onderhoud van deze wijk gaat Enkhuizen 36,7% betalen.

Gemeenten zijn dynamische organisaties die je niet kunt vastpinnen op vaste waarden.

Er is nieuwbouw, nieuwe controles (afdracht hotels buitenlandse werknemers, overheveling van wegen enz.)

Jammer dat onze raad vind dat we dit voor voorlopig 4 jaar laten zo als het is. Dit is geaccordeerd in een vergadering van 5 minuten, naar aanleiding van een besloten (dus geheim) overleg.

Is natuurlijk niet conform het coalitieakkoord maar ja. Dus geen update sportvelden en inmiddels 1,5 miljoen ieder jaar naar de twee ander gemeenten. Ook de opmerking van de afgevaardigde mevr. Keesman in het NHD, dat de achterstelling van het groen onderhoud komt door tekort aan afdracht van den Haag lijkt erop dat eigen beoordeling fout is.