Nederland gaat te maken krijgen met een energietransitie. Onze regering wil om politieke redenen van het gas af. Men wil namelijk niet afhankelijk worden van Rusland, Noorwegen en de Verenigde Staten. De rest van Europa zit daar niet mee en gaat juist wél overal tot gebruik van aardgas over.

Vanaf ongeveer 65 jaar geleden heeft de Nederlandse regering onder druk van de NAVO ons Nederlandse gas voor zeer weinig geld naar Italië getransporteerd. De Italianen hebben al die jaren heel goedkoop gas van ons gekregen, tegen gratis aan kun je eigenlijk haast wel zeggen.De NAVO wilde dat om Italië bij het Westen te houden. Ze waren bang dat de Italiaanse regering naar Rusland zou neigen, omdat in Italië destijds de communisten mee regeerden.De winst op het gas die de Nederlandse regering daardoor misliep, heeft de regering evengoed binnengehaald door ons Nederlanders al die jaren lang heel veel extra accijnzen te laten betalen voor gas en elektriciteit. Wij burgers hebben dus het NAVO-beleid betaald. Wat dit betreft heeft de Nederlandse burger van alle burgers in NAVO-landen veruit het meest betaald aan NAVO-politiek.

Nu gaan we daardoor dus meer dan een eeuw eerder dan eigenlijk nodig geweest zou zijn, van het gas af. Dat moeten wij burgers allemaal zelf gaan betalen, ondanks dat we ook al 65 jaar lang heel veel extra betaald hebben voor energie omdat wij Italië ons gas leverden.

HEA heeft vragen gesteld over het gasloos worden van Nederland, en dus Enkhuizen, naar aanleiding van een verbouwing van oude huizen in Eindhoven. Dat waren huizen uit de jaren ’50 die nu gasloos gemaakt zijn. Dat kostte tussen de 100.000 en 130.000 euro per huis.Dat is veel geld, reden voor HEA om hier het college over aan te schrijven. Tenslotte hebben veel Enkhuizers oude huizen in bezit, vooral in de binnenstad. Daar zullen de kosten om gasloos te worden nóg hoger kunnen uitvallen. Eindhoven is een prima praktijkvoorbeeld tenslotte.

Hier staan de gestelde vragen van HEA:

Hier staan de antwoorden van het college op deze vragen. Ze zijn niet heel bevredigend, er moet nog over nagedacht worden. Er zijn nog veel onzekerheden:

Veel leeswerk, maar wél interessant allemaal. Ook boosmakend, als je meerekent hoe dit ontstaan is.