Het college van Burgemeester en Wethouders presenteert haar begroting voor de komende jaren, een sluitende begroting. Maar wel één die de komende jaren grote offers aan onze inwoners gaat vragen. Om de begroting sluitend te krijgen zal er voor 2024 ruim 3 miljoen euro uit de vrijgevallen reserves gebruikt worden om de begroting sluitend te krijgen. In de jaren daarna zal er structureel 2 miljoen per jaar worden bezuinigd. Deze bezuinigingen van 2 miljoen per jaar zullen ons op veel terreinen raken. Er wordt door het college aangegeven dat deze maatregelen mede worden veroorzaakt door de gestegen loonkosten, energieprijzen en sterk gestegen materiaalprijzen.

De gemeentelijke belastingen gaan weer stijgen, maar blijven volgens het optimistische college onder het landelijk gemiddelde en dat klopt. In 2022 lagen deze lasten nog 20 procent onder het landelijk gemiddelde maar voor 2024 nog maar 1 % onder het landelijk gemiddelde.

De budgetten van onderwijshuisvesting en de maatschappelijke accommodaties worden door het college samengevoegd om zo een koppeling te realiseren voor een integraal huisvestingsplan. Zo zal er gekeken gaan worden of de vernieuwde RSG ook een theater faciliteit kan krijgen. Maar welke gevolgen dat zal kunnen hebben op bijvoorbeeld het voortbestaan van de Eper Gemeentewoning, nu met veel voorstellingen, en de Wieken in Vaassen is nog niet bekend.

Het college heeft zich ten doel gesteld om tot 2030, 1800 woningen te bouwen. Een aantal mogelijke locaties zijn bekend, ’t Slath, de Griseeweg en Zuukerenk in Epe en Oosterhof Zuid en Kerkenland in Vaassen. Maar wat zijn de nieuwe locaties die nodig zullen zijn om dit grote aantal te gaan halen? Het is ons nog niet duidelijk. Wat ons wel duidelijk is, is dat er weinig voortgang zit in het realiseren van lopende projecten waar woningen worden gerealiseerd voor al onze inwoners. Projecten zoals de nieuwbouw van de Dekamarkt + appartementen ligt om niet bekende redenen stil. Wel zijn er een aantal projecten in Epe en Vaassen gerealiseerd in de (zeer) dure sector, zoals Résidence De Koninginnen in Epe en de Résidence Isendoorn in Vaassen.

Er zal de komende jaren een steeds groter beroep gedaan worden op de zelfredzaamheid of zelf-organiserend vermogen van onze inwoners, dit vanuit de visie dat onze inwoners zelf verantwoordelijk zijn voor hun leven en de vrijheid om daar invulling aan te geven. Dit betekent dat er een groter beroep gedaan wordt op de buurt waarin je woont en natuurlijk jouw directe familie. De gemeente biedt dan waar nodig extra hulp door middel van voorzieningen. We zullen blijven volgen hoe zich dat in de praktijk gaat ontwikkelingen, op dit moment zijn er helaas voorbeelden van dat het niet goed gaat met de zelfredzaamheid. Het is, volgens ons, een grote uitdaging om de buurt, familie en de vele hulpinstanties samen te laten werken zodat niemand buiten de boot valt.

Nieuwe Lijn 23 oktober 2023