Begroting 2024 – 2027 | Gemeente Epe

| De voorliggende begroting is tot stand gekomen door het vele werk van onze ambtenaren. Nieuwe Lijn wil hen dan ook graag hiervoor bedanken.

Het college van Burgemeester en Wethouders presenteert haar begroting voor de komende jaren, een sluitende begroting. Maar wel 1 die de komende jaren grote offers aan onze inwoners gaat vragen. Om de begroting sluitend te krijgen zal er voor 2024 ruim 3 miljoen euro uit de vrijgevallen reserves gebruikt worden om de begroting sluitend te krijgen. In de jaren daarna zal er structureel 2 miljoen per jaar worden bezuinigd. Deze bezuinigingen van 2 miljoen per jaar zullen ons op veel terreinen raken. Er wordt door het college aangegeven dat deze maatregelen mede worden veroorzaakt door de gestegen loonkosten, energieprijzen en sterk gestegen materiaalprijzen.

Op eerder gestelde vragen van de fractie van Nieuwe Lijn is het ons nog steeds niet duidelijk op welke onderdelen deze bezuinigingen worden doorgevoerd. Daar bovenop wordt de raad gevraagd middels een mandaat het college te machtigen begrotingswijzigingen door te voeren zonder de toestemming van de raad. Wij hebben hier geen goed gevoel bij.

De gemeentelijke belasting gaan weer stijgen net als vorig jaar, maar blijven volgens het optimistische college onder het landelijk gemiddelde en dat klopt. In 2022 lagen deze lasten nog 20 procent onder het landelijk gemiddelde en voor 2024 nog maar 1% onder het landelijk gemiddelde. Stonden we in 2022 nog op plek 19 van de goedkoopste gemeenten, nu staan we op de 127

plaats en met het uitvoeren van deze begroting zullen we in 2024 zo rond de 200

plek terecht komen. In het raadsakkoord van vorig jaar lezen we:

“De financiële positie van onze gemeente is gezond en dat willen we zo houden”. Dit was nog maar vorig jaar…

De budgetten van onderwijshuisvesting en de maatschappelijke accommodaties worden door het college samengevoegd om zo een koppeling te realiseren voor een integraal huisvestingsplan. Zo zal er gekeken gaan worden of de vernieuwde RSG ook een theater faciliteit kan krijgen. Maar welke gevolgen dat heeft op bijvoorbeeld het voortbestaan van de Eper Gemeentewoning, nu met veel voorstellingen en de Wieken in Vaassen is nog niet bekend.

Het college heeft zich ten doel gesteld om tot 2030, 1800 woningen te bouwen. Een aantal mogelijke locaties zijn bekend. Maar wat zijn de nieuwe locaties die nodig zullen zijn om dit grote aantal te gaan halen? Het is ons nog niet duidelijk. Wat ons wel duidelijk is, is dat er weinig voortgang zit in het realiseren van lopende projecten waar woningen worden gerealiseerd voor al onze inwoners. Projecten zoals de nieuwbouw van de Dekamarkt + appartementen ligt om niet bekende redenen stil. Wel zijn er een aantal projecten in Epe en Vaassen gerealiseerd in de (zeer) dure sector, zoals Résidence De Koninginnen in Epe en de Résidence Isendoorn in Vaassen.

Opvang Oekraïners en statushouders

Vanuit de plaatselijke samenleving bereiken ons berichten van de enorme scheefgroei in de opvang van asielzoekers, statushouders en vluchtelingen, waarbij wordt gesteld dat in de planning staat dat in het dorp Vaassen het zou gaan om 185 plekken te realiseren en in het dorp Epe slechts 10. Wij weten dat het college en de coalitie, naar eigen zeggen, transparantie nastreven, maar kunnen ons niet aan de indruk onttrekken dat in ieder geval de Vaassense bevolking hiervan niet op de hoogte is. Is deze informatie juist of missen wij gegevens? Hoe verhouden deze getallen zich tot de woningbouwplanning van het college, waarbij de nadruk van woningbouw vooral ligt op het dorp Epe?

Het kan toch niet zo zijn dat het beeld (en de werkelijkheid?) zo is dat de mooie woningen voor de eigen inwoners op mooie plekken in het dorp Epe worden gebouwd en dat Vaassen goed is voor de tijdelijke huisvesting van asielzoekers, statushouders en vluchtelingen op ongewenste locaties en gedateerde campings? En dan hebben we het nog niet eens over de druk in de zorg en onderwijs. Zoals een van onze inwoners ons meldde; Samen bouwen aan een gastvrij Epe gaat meer lijken op Samen bouwen aan een gastvrij Vaassen.

Er zal de komende jaren een steeds groter beroep gedaan worden op de zelfredzaamheid of het zelf-organiserend vermogen van onze inwoners, dit vanuit de visie dat onze inwoners zelf verantwoordelijk zijn voor hun leven en de vrijheid om daar invulling aan te geven. Dit betekent dat er een groter beroep gedaan wordt op de buurt waarin je woont en natuurlijk jouw directe familie. De gemeente biedt dan waar nodig extra hulp door middel van voorzieningen. We zullen blijven volgen hoe zich dat in de praktijk gaat ontwikkelingen, op dit moment zijn er helaas voorbeelden van dat het niet goed gaat met de zelfredzaamheid. Het is, volgens ons, een grote uitdaging om de buurt, familie en de vele hulpinstanties samen te laten werken zodat niemand buiten de boot valt.

Daar waar onze gemeente vele jaren een schuldenvrije gemeente was, zal dit college externe langlopende leningen moeten aan gaan om alle investeringen te kunnen financieren en onze inwoners worden opgezadeld met de kosten hier van. Kortom, wij vragen ons af, zijn dit de eerste consequenties van de keuzes van de nieuwe coalitie? Enorme lastenverzwaringen, onduidelijke bezuinigingen en geen concrete voordelen voor onze inwoners, verenigingen en ondernemers ten opzichte van voorgaande jaren of ten opzichte van omliggende gemeenten?