Ruim vijf jaar geleden werd ik gekozen tot raadslid en fractievoorzitter voor de PvdA in de gemeente Geldrop-Mierlo. Met een gevoel van vertrouwen en steun van vele inwoners vervul ik die taak nog steeds met passie.

Ik ben geen politicus van de achterkamertjes, maar van de inhoud. Het was mij vanaf het begin in 2013 al vrij snel duidelijk dat onze gemeenteraad wel wat openheid en debat kon gebruiken. Er werd teveel politiek bedreven op de ouderwetse manier van “coalitie tegenover oppositie”. Zeker niet zonder machtspelletjes of powerplay zoals je dat in modern Nederlands zegt. Gelukkig was ik niet de enige die vond dat openheid tot betere plannen en besluiten voor de gemeente zou zorgen. Uiteindelijk bleek dat alle partijen meer openheid wilden. De besloten bijeenkomsten werden verleden tijd en het politiek debat verloopt tegenwoordig op inhoud in plaats van macht.

Toch kan niet alles in de openheid. Besloten gesprekken horen erbij in de politiek zodra het om het algemeen belang gaat of om persoonlijke gevallen. Dit komt voor, maar niet vaak. In de vijf jaar dat ik in de raad zit kan ik het aantal gevallen van besloten bijeenkomsten en gesprekken op één hand tellen. Zoals men zegt; deze gesprekken vinden plaats in vertrouwelijkheid.

De vertrouwelijkheid voorkomt dat mensen en hun (privé) omgeving onnodig beschadigd worden. Daarom vond het onderzoek naar onze vorige burgemeester begin dit jaar in vertrouwelijkheid plaats; de privésfeer werd geraakt. Echter; één partij brak deze vertrouwelijkheid door er op de dag van zijn vertrek een discussie over te beginnen in de raad. Maar ook buiten de raad werd de vertrouwelijkheid gebroken door deze zelfde partij. Zowel in de krant als in de kroeg.

Vertrouwen is voor mij vertrouwen, los van wetten en juridische consequenties. Mijn vertrouwen is diep geschaad door de lichtzinnige manier van handelen vanuit deze partij. Voor mij is dat geen stijl van politiek bedrijven. Nu komt er een nieuwe vertrouwenskwestie; namelijk het kiezen van een nieuwe burgemeester. Sollicitaties zijn natuurlijk ook persoonlijk, stel je voor dat je werkgever weet dat je op zoek bent naar een nieuwe baan. Al meerdere keren zijn mensen in diverse plaatsen in Nederland in problemen gekomen door het lekken van informatie vanuit een vertrouwenscommissie.

Ik heb mijn zorgen over de situatie in Geldrop-Mierlo bespreekbaar gemaakt en deze zorgen zijn voor mij nu reden om niet deel te nemen aan de vertrouwenscommissie die als opdracht heeft om op zoek te gaan naar een nieuwe burgemeester voor onze gemeente.

Ik wens de commissie veel succes en wijsheid in het kiezen van een nieuwe burgemeester voor onze mooie gemeente.

 

Met vriendelijke groet,

Richard van de Burgt, fractievoorzitter PvdA Geldrop-Mierlo

 

 

Het bericht Waarom ik niet deelneem aan de vertrouwenscommissie verscheen eerst op PvdA Geldrop-Mierlo.