De raadsvergadering van 1 februari j.l. kende een overvolle agenda met veel belangrijke agendapunten. Daarvan konden er maar zeven behandeld worden. Het grootste deel van de avond werd besteed aan het nieuwbouwplan Commanderij. Ondanks veel verzet van de oppositie, wil men toch gaan bouwen op het Sportpark Molenbroek.

Er ligt duidelijk een groot voorbehoud. Veel vragen blijven leven en nog veel problemen zullen vooraf opgelost moeten worden. Bijv. de verkeersveiligheid op de Pr.Swildensstraat en de Sportlaan. Die vormen de toegangswegen voor een grote middelbare school, de naastgelegen basisschool en de vele mensen die naar hun sportvereniging gaan. Welke oplossingen zijn hier mogelijk en welk kostenplaatje hangt daar aan? Bovendien blijven in dit toch al overvolle gebied toekomstige uitbreidingen van schoolgebouwen of sportfaciliteiten onmogelijk.

Sociaal Gemert-Bakel vindt het onbegrijpelijk dat de haalbaarheid van dit plan niet grondig onderzocht is. Eerst kijken of plannen haalbaar zijn en dan pas een weloverwogen keuze maken vinden wij verstandiger, zeker omdat het om (veel!) gemeenschapsgeld gaat. Bovendien is de toekomst van de gemeentefinanciën bepaald niet zonder zorgen. Besturen is vooruit zien. Dat vraagt om langetermijnvisies en die ontbreken hier totaal. De uitspraak van de CDA-woordvoerder dat hier een besluit genomen wordt met “samengeknepen billen” is dan ook volledig terecht: “we zijn er nog lang niet”.

Ook cultuurhuis de Eendracht passeerde de revue. Waar bij het Commanderijcollege de miljoenen ons om de oren vlogen, lag hier een tot in detail uitgewerkt amendement. Kennelijk moet iedere euro drie keer moet worden omgedraaid voordat hij aan cultuur mag worden uitgegeven. Er wordt weer gezaagd aan de poten van een toekomstbestendige Eendracht, die als hoofdtaak zou moeten hebben de bevolking zorgeloos te voorzien van een breed cultureel programma-aanbod, in plaats van steeds de euro’s bij elkaar te moeten schrapen.

Tot slot het Centrumplan Milheeze. De inwoners hebben een centrumplan gemaakt: een MFA, gymzaal, supermarkt en 31 woningen. Maar dan blijken de opgenomen vier miljoen in de gemeentelijke begroting verre van toereikend. Een amendement van CDA, Dorpspartij en VVD vroeg om wijziging/ aanpassing van deze plannen i.v.m. de Groennorm. Bij Kasteel en vakantiepark/woonwijk Grotel horen we daar niets over, terwijl die bij dit plan opeens enorm belangrijk wordt gevonden. Niet de eerste keer dat door de coalitiepartijen CDA, Dorpspartij en Lokale Realisten met twee maten gemeten wordt…….