De afgelopen weken vormden een adempauze na een hectisch en, zeker voor de oppositie, moeizaam jaar. We pakken de draad weer op, kijkend naar de toekomst en het ontwikkelen van een visie. Wat willen inwoners op het gebied van wonen, werken, milieu en klimaat? Er zijn grote zorgen over deze zaken.

Op de planning van de raadsvergadering staan o.a. de volgende onderwerpen:

Grond- en groenstructuurbeleid: aankoop en verkoop van gronden en de veranderde wetgeving m.b.t. beide onderwerpen.

De Omgevingswet: zeer veel omvattende wet met o.a. verplichte inspraak van alle inwoners zonder noodzaak van directe betrokkenheid, handboek wat wel en niet mag, compensatie nadelige gevolgen voor uzelf, adviesrecht gemeenteraad.

Beeldvormende avonden(voor iedereen toegankelijk) o.a. aanpak laaggeletterdheid, beleidsplan Senzer, inburgering vluchtelingen en nieuwkomers, aanbestedingsbeleid.

Verder komen nog zeker aan de orde: kasteel Gemert , grondstoffenbeleid, evaluatie Sociaal loket en de diverse begrotingen.

Bij de gemeentebegroting zal het zeker gaan over scholenbouw Gemert. En ongetwijfeld ook de golfbaan.Toen in 2007 de plannen voor dit project vorm kregen, werd door ervaringsdeskundigen en accountants al gezegd: het wordt een mooie golfbaan maar dit zal nooit financieel winstgevend zijn. Toch werd het plan doorgedreven. Het Eindhovens Dagblad van 18 augustus jl. meldt dat de golfbaan in gesprek is met het gemeentebestuur om de financiële problemen op te lossen. Zeer “opmerkelijk” want er is al zoveel coulance getoond m.b.t. de 13 miljoen schuld, af te lossen over 90 jaar. Voor ondernemers jaloersmakend. U als inwoner mag straks ongetwijfeld de (extra!) rekening tegemoet zien.

Een ander belangrijk onderwerp is het klimaat. De klimaatburgemeester zal hierbij een belangrijke stem laten horen. Er is een groennorm vastgesteld over hoeveel groen er moet zijn bij nieuwbouw. Tegelijkertijd wordt het versteende binnengebied in Gemert verder bebouwd met minimale of zelfs zonder groencompensatie. Volgt u het nog?

Woningbouw is natuurlijk belangrijk, maar laten we vooral eerst kijken naar de behoefte van onze eigen inwoners, per kern. Men kan wel duur willen bouwen voor expats maar het is nog maar de vraag of die wel onze kant op komen. Er zijn ambitieuze nieuwbouwplannen, maar wat zijn de gevolgen voor de mobiliteit (o.a bereikbaarheid en OV), voorzieningen als scholen, zorg (o.a.huisartsen), supermarkten, enz?

Kortom: een bomvolle agenda die veel vraagt van commissie-, raads- en de ondersteunende leden van de fracties.