Gemeenteraad staat buiten spel.

Via de media zijn wij op woensdag 27 september j.l. de hoogte gebracht van de komst van twaalf vluchtelingen, die zullen worden gehuisvest in een pand aan het Crabethpark. Later volgen er nog meer waar nog huisvesting voor moet worden gezocht.

De fractie van Leefbaar Gouda voelt zich met dit besluit buitenspel gezet.

Het College heeft de bevoegdheid om maatregelen te nemen voor de opvang van deze jongeren. Volgens het College past dit in het kader van de wettelijke taakstelling.

Maar zo’n gevoelig onderwerp versneld uitvoeren zonder overleg, geeft ons het gevoel van ‘buitenspel staan’.

Er zijn nog veel gemeenten die niet meedoen en de opvang overlaten aan andere gemeenten. Deze gemeenten omzeilen de wettelijke taakstelling en wachten op het al dan niet aannemen van de Spreidingswet. Solidariteit in gemeenteland is ver te zoeken. Waar nood is moet je helpen, maar hoe lang accepteren wij als gemeente dat wij maar steeds vooraan moeten lopen, daar waar andere gemeenten het laten afweten? Waarom kunnen we niet zeggen dat andere gemeenten nu eerst maar eens hun nek moeten uitsteken. Een evenwichtige opname van migranten en dus ook jongere migranten geldt niet alleen voor Europa maar ook voor Nederland.

Gouda heeft bekendgemaakt jongeren te willen opvangen. Niet in het AZC gebouw de Molenwiek maar in een pand aan het Crabethpark. Gaat het om een tijdelijke opvang? Maar wat is tijdelijk bij het ‘asielbeleid’?

Is er gesproken met de bewoners in de omgeving? Tot wanneer blijven deze jongeren? Wat betekent dit allemaal voor ons in het kader van het huisvestingsbeleid op lange termijn wanneer deze jongeren wel blijven en op zoek gaan naar een woning? Nog steeds wachten vele jongeren in Gouda al jaren op huisvesting, wanneer lossen wij dat probleem eens op?

Waar de landelijke politiek geen antwoord heeft op het falende asielbeleid, wordt Gouda aan haar wettelijke taken gehouden. Gouda mag ‘het falen’ van het asielbeleid op lokaal niveau gaan oplossen. Waarom wachten ook wij niet op de invoering van de spreidingswet! Dan zal blijken dat wij met een tijdelijk AZC al heel veel doen ten opzichte van andere gemeenten.

Waar nood is moeten we helpen, maar zijn onze jongeren die al jaren wachten op een woning in Gouda ook niet in nood?

Wij hadden graag tijdens de vergadering van de gemeenteraad, van 27 september jl, dit onderwerp procedureel en inhoudelijk willen bespreken, maar de meerderheid van de gemeenteraad heeft het onderwerp doorgeschoven naar de commissie bestuur die zich later over het onderwerp gaat buigen. Het bespreken van zo’n politiek gevoelig onderwerp vraagt de nodige zorgvuldigheid, aldus meerdere fracties in de gemeenteraad. Daar zijn wij het mee eens, maar verwachten van het College dezelfde zorgvuldigheid alvorens te beslissen zonder overleg en inspraak.

Wij wachten het maar weer ‘gelaten’ af.

Jan de Koning

Fractievoorzitter Leefbaar Gouda.