Algemene beschouwing 2023

Voorzitter,

de toename van armoede in Nederland, de wachtlijsten voor hulpverlening in de jeugdzorg, de woningcrisis en de toeslagenaffaire worden door jongeren genoemd als oorzaken van het toenemende wantrouwen in de overheid. 70% van de Nederlanders heeft geen vertrouwen in de politiek. 80% heeft nog wel interesse in de politiek en gaat waarschijnlijk stemmen. Dit betekent dat na de verkiezingen van 22 november, naar het zich laat aanzien, de noodzakelijke omwentelingen in bestuurlijk Nederland kunnen worden doorgevoerd, het vertrouwen wordt hersteld en de problemen worden opgelost.

En problemen zijn er ook in Gouda. Neem de huisvesting van jongeren in Gouda. Ongeveer 3000 jongeren wachten op een vrijkomende woning in onze gemeente en wonen nu nog bij hun ouders of elders. Op korte termijn is voor hen beperkt perspectief op een woning. Maar deze jongeren zien wel dat de Rijksoverheid en Gouda alles uit de kast halen om statushouders te voorzien van een woning. Voorzitter, dat is mooi, maar wat is ons beleid om alles uit de kast te halen om te zorgen dat onze jongeren die al jaren op een wachtlijst staan een woning te laten bemachtigen? Hoe vaak hebben wij hier niet gesproken over het nemen van onorthodoxe maatregelen, over het transformeren van lege bedrijfspanden naar woningen, en waar zien wij dat terug in het beleid voor de lange termijn? Wanneer wij op termijn veel meer woningen moeten bouwen, waar gaan wij dat doen? Wat is de visie op lange termijn voor nieuwbouwlocaties na Westergouwe? En wat doen wij met een versnellingsagenda wanneer stikstof en PFAS de versnelling vertragen?

Wachtlijsten voor hulpverlening en jeugdzorg zijn er ook. In Nederland zijn er meer dan 3.300 uithuisplaatsingen en in Gouda zijn het er in 2022 269 en dit jaar t/m mei 210. Een schrijnend probleem dat maar niet kan worden opgelost. En dan heb ik het nog niet eens over de ernstige schending van de AVG/privacy door de jeugdbescherming door dossiers naar de verkeerde mensen te sturen. Volgens het College was er maar één datalek, maar hoe komt het dan dat wij een aantal van acht meldingen boven water hebben gekregen? Klagen doen gedupeerden niet meer. En waarom niet? Wel, om reden dat de gedupeerden geen vertrouwen meer hebben in de overheid en vrezen voor hun zaak wanneer zij gaan klagen; nog los van het feit dat procederen onbetaalbaar is.

Voor de openbare ruimte en het herstel van straten, pleinen en fietspaden kan er wat ons betreft een tandje bij. Wij hebben als raad daar extra middelen voor beschikbaar gesteld, maar wat gaat u daar nu extra voor doen? Wel besteedt u meer dan 100.000 euro aan een evenementenbureau, terwijl onze vrijwilligers prima werk leveren en blij zijn als zij kunnen beschikken over een gedeelte van die 100.000 euro. Vrijwilligers op deze manier wegzetten als niet altijd deskundig is de bijl leggen aan de wortel van het vrijwilligerswerk.

Hechte raadsbrede samenwerking in deze gemeenteraad is nog ver te zoeken. Hoofdstuk 1 van het bestuursakkoord staat vol met goede bedoelingen om de bestuurscultuur te transformeren naar een samenwerkingscultuur. Raadsbreed werken is de oplossing, maar wanneer gaan wij daar echt werk van maken, anders dan er alleen maar over te praten? Raadsbreed onderwerpen bespreken is echt iets anders dan raadsbreed werken! In het verlengde van Hoofdstuk I zouden wij ook concreet werk gaan maken van burgerparticipatie om inwoners van onze stad meer te betrekken bij de voorbereiding en uitvoering van gemeentelijk beleid. Maar ook hier zien wij nog maar weinig resultaat, anders dan wat pogingen in het kader van de omgevingswet. Mijn fractie overweegt een motie daarover in te dienen voor de invoering van een referendum als eerst stap.

Financieel lijkt het ogenschijnlijk allemaal nog goed te gaan met Gouda. Maar niet voor de inwoners die worden belast met torenhoge verhogingen van belastingen en tarieven van 12.5%. Met enige regelmaat spraken wij onze zorg uit over financiën van Gouda voor de lange termijn. Stap eens uit de groef om door te gaan met het verhogen van de belastingen voor onze inwoners en ondernemers. Vergeet de automatische belastingverhogingen en ga in de begroting kijken op welke manier besparingen kunnen worden gerealiseerd. Doe dat raadsbreed, opdat de gehele gemeenteraad zich verantwoordelijk weet voor het financiële beleid op de lange termijn. Als dat nu niet gebeurt bent u, of anderen, verplicht om dat na het ravijnjaar van 2026 geforceerd te gaan doen!

Tot slot.

Als Leefbaar Gouda willen wij de komende jaren de basis leggen voor een nog mooier Gouda waarbij de inwoners centraal komen te staan. Waarbij jongeren woningen kunnen betrekken en waarbij de zorg een echte zorg op maat gaat worden voor iedereen, rijk of arm. Die basis kan alleen maar worden gerealiseerd wanneer wij als gemeenteraad de bereidheid hebben om echt te luisteren naar onze inwoners en gezamenlijk en raadsbreed de problemen van vandaag en morgen oplossen.

Dank u wel.