Wanneer je met partijen praat over Burgerparticipatie in Gouda dan is iedereen daar groot voorstander van. Maar als het op stemmen aankomt in de gemeenteraad dan wordt het een ander verhaal, dan zie je een ander beeld.

De uitslag van de stemming over de startnotitie Burgerparticipatie leverde een bizar beeld op. Nl. dat 62% van de raadsleden voor Burgerparticipatie zijn en 38% tegen.

De fracties van CDA (2), CU (4), D66 (5) en SGP (2) stemden tegen Burgerparticipatie. In een stemverklaring haastten de tegenstemmers om vooral aan te geven dat zij voor Burgerparticipatie zijn, maar opzien tegen de kosten.

Ja, het invoeren van Burgerparticipatie kost geld maar er wordt vergeten dat deze investering een investering is in het herstellen van de democratie, het investeren in het herstel van vertrouwen tussen de inwoners en de politiek.

Met een opkomstpercentage van nog maar 50% wordt duidelijk dat inwoners steeds verder van de politiek af komen te staan. Om inwoners meer te betrekken bij de voorbereiding en uitvoering van gemeentelijk beleid is Burgerparticipatie noodzakelijk. Geen “schijn” participatie achteraf maar directe betrokkenheid van inwoners bij het gemeentelijk beleid vooraf.

Dat er een motie van Leefbaar Gouda moest komen om in ieder geval voor 1 juli 2025 te kunnen beslissen over een beleidsnota en een participatieverordening, maakt nog eens duidelijk hoe stroperig het proces van burgerparticipatie in Gouda gaat.

Gelukkig gingen enkele tegenstemmers voor Burgerparticipatie daar nog wel in mee.

Jan de Koning

Fractievoorzitter Leefbaar Gouda.