Vorige week heb ik deelgenomen aan de zomerwandeling op de Lonnekerberg, georganiseerd door Landschap Overijssel. Ik had hier al veel positieve verhalen over gehoord en het was inderdaad een wandeling die ik niet snel zal vergeten. De enthousiaste groep wandelaars, onbekenden voor mij maar met dezelfde interesse en passie, het overweldigende natuurschoon en dat direct bij ons om de hoek maar bovenal ook de kennis van de gidsen, petje af voor deze vrijwilligers.

 

We startte de wandeling bij de kleigaten (ad Bergweg); deze zijn ontstaan door kleiwinning ten behoeve van de productie van bakstenen. De grondlaag is namelijk bijzonder: de Lonnekerberg is een stuwwal. Deze stuwwal is ontstaan in de voorlaatste ijstijd ca. 140.000 jaar geleden, toen het landijs vanuit Scandinavië de bodem omhoog stuwde; de ondergrond bestaat hier uit keileem, dat geen water doorlaat.

Vanwege de grote belangstelling, werd de groep in tweeën gesplitst: insectengroep en bomen-en plantengroep; ik heb voor de laatste groep gekozen. Na de kleigaten, doken wij al snel rechtsaf het bos in, het eerste gedeelte was vrij natuurlijk en ongerept: omgewaaide bomen die blijven liggen omdat dit weer voeding en bescherming biedt voor dieren, insecten en bodem. Smalle paden, bukken voor overhangende takken, sommige stukken drassig, hoogte verschillen en klimmen over boomstronken. Het tweede gedeelte van de wandeling liepen wij door een door de familie Blijdenstein aangelegd beukenbos (productiebos). Zij waren tot 1994 bezitter van de Lonnekerberg. Landschap Overijssel heeft in 1999 dit gebied overgenomen. Het aangelegde beukenbos, dit zie je goed aan de rabatten, wordt afgewisseld met naaldbomen, waaronder veel exoten. Blijdenstein kocht dit gebied in 1850, toen een open heideveld en jachtgebied van een aantal boeren. Met de komst van kunstmest rond 1850 waren heideplaggen niet meer nodig voor bemesting. De boeren hadden het gebied dus niet meer nodig.

De wandeling duurt ongeveer twee uur en is 5 km lang. Je vindt een reeks aan bijzondere planten in dit gebied, waarvan vele op de rode lijst staan:

Zilverschoon (rode lijst) Wilde gagel (werd door bierbrouwers weleens gebruikt als vervanger voor hop - rode lijst) Bospaardenstaart (al wel 300 miljoen jaar oud - rode lijst) Leverkruid Heksenkruid (rode lijst) Sint-Janskruid (rode lijst) Blauwe knoop (rode lijst) Jeneverbes (rode lijst)       

Maar ook volop bosbessen en vossenbessen aan het bessenpad.

Op deze manier, onder leiding van een gids, heb ik nooit eerder over de Lonnekerberg gewandeld. Het was zeer interessant en erg bijzonder; ik werd dan ook geraakt door de schoonheid en bewustwording van hoe mooi onze natuur in directe omgeving is en ik ga zeker nog een keer mee. Het is ook een aanrader voor iets grotere kinderen (vanaf 7 jaar).

Klik hier voor meer informatie over de wandeling, en onze agenda, hier staan regelmatig dit soort activiteiten opgenomen.