De gemeente probeert al een paar jaar eenvoudige vormen van ondersteuning, zorg en ‘ontmoeting’ te vinden en te stimuleren, waarmee behoefte aan duurdere zorg wordt voorkomen of overbodig gemaakt. De zorg die sinds 2015 door gemeenten wordt geboden, moet immers beter en goedkoper. Er zijn steeds meer mooie voorbeelden en die wil ik graag een beetje extra aandacht schenken.    

Zo gaan achter de term ‘ontmoetingsclusters’ een boel hele mooie initiatieven schuil. Daarbij gaat het zeker niet alleen om de hierboven genoemde ‘transformatie’ in de zorg. De waarde van ontmoeting staat centraal. Oma’s handen verzorgen: liefdevolle handverzorging. Kinderen van BSO’s gingen in de week van moederdag op bezoek bij de oma’s in woonzorgcentra van Liberein. Een schone wijk en een spaardoel. Rigtersbleek draait al ruim een jaar een project in samenwerking met de gemeente Enschede en Schoon Belonen. Met de jeugdteams JO7 t/m JO11 werd een kick-off georganiseerd met Gert Jan Verbeek en sindsdien wordt er onder andere regelmatig zwerfafval opgeruimd in en rondom Ontmoetingspark Rigtersbleek.

Geen door de minister van onderwijs verplichte ‘burgerschapsstages’, maar gewoon: jong geleerd, oud gedaan. We kunnen hier hartstikke trots op zijn. Begin dit jaar ontving Wouter du Gardijn dan ook de gouden Enschede-speld voor zijn bijdrage aan de voetbalvereniging Rigtersbleek in dit opzicht en voor zijn betrokkenheid bij de ontmoetingsclusters. Ik word er blij van.   Onlangs maakte stadsdeelcommissie west kennis met de begeleiders van Kidz Power West. Zij zorgen, natuurlijk in overleg met de ouders, dat meer kinderen kunnen deelnemen aan leuke (sport)activiteiten in de wijk (die er steeds meer zijn), doordat ze een klein beetje extra zorg en aandacht geven aan kinderen die dat nodig hebben. Zo wordt regelmatig voorkomen dat kinderen na school uit hun eigen omgeving worden gehaald en naar bijvoorbeeld een zorgboerderij gaan.