Nadat er het afgelopen voorjaar in en buiten de gemeenteraad veel is gesproken over het BATO-terrein, staat met de herbestrating van de Harberinksweg opnieuw de manier waarop de gemeente omgaat met ons cultuurhistorisch erfgoed hoog op de agenda. Hoewel het op andere plekken in onze gemeente ook goed gaat met erfgoed, denk aan de Melkhal, Ambachtsschool of het fabriekspandje aan de Getfertweg, gebeurt het in de ogen van GroenLinks nog te vaak dat de waarde van erfgoed onvoldoende in beeld is bij ruimtelijke ingrepen. Het blijft dan ook van belang in de raad, maar ook vanuit de maatschappij, alert te blijven als het gaat om ons erfgoed. Want juist ons erfgoed maakt onze geschiedenis tastbaar en geeft onze stad eigenheid karakter.  

De Harberinksweg is een authentiek klinkerstraatje op de Usseler Es. Een klinkerstraatje waarvan er nog maar weinig in onze gemeente zijn, en dat hier ook nog in een cultuurhistorisch zeer waardevol gebied ligt. Als je hier de oude klinkers (‘waaltjes’) vervangt door standaard moderne straatstenen, dan doet dit afbreuk aan de karakteristieke, historische uitstraling van het gebied. Een uitstraling die je juist zou moeten willen behouden. GroenLinks is daarom één van de partijen die op 9 september mondelinge vragen heeft gesteld. De vele aandacht die er nu voor de Harberinksweg is gekomen heeft ertoe geleid dat er deze week nieuw overleg met bewoners en erfgoeddeskundigen plaatsvindt over de wijze waarop de weg moet worden herbestraat. Voor GroenLinks is het daarbij van belang dat de oospronkelijke uitstraling in stand wordt gehouden, bij voorkeur zoveel mogelijk met de originele klinkers.

Helaas is de Harberinksweg niet het enige erfgoed dat momenteel onder druk staat. Op 17 september is in de stadsdeelcommissie Noord een bestemmingsplan besproken voor de nieuwbouw van een appartementencomplex op de hoek van de Hulsmaatstraat met de Stroinksbleekweg. Een locatie die deel uitmaakt van het TETEM-complex. Een oude textielfabriek waarvan meerdere delen behouden zijn gebleven en twee gebouwen zijn aangewezen als gemeentelijk monument. Eén van die monumenten is de portiersloge. Een bijzonder karakteristiek gebouwtje dat de oorspronkelijke toegang tot het fabrieksterrein markeert. Volgens vastgesteld cultuurhistorisch beleid moeten ontwikkelingen op dit soort locaties de cultuurhistorische waarden behouden, herstellen en versterken. Het besproken bestemmingsplan maakt het echter mogelijk om vrijwel tegen de portiersloge aan een flatgebouw van 40 meter hoog te bouwen. Hoe dat de cultuurhistorische waarden van het TETEM-terrein in het algemeen en van de portiersloge in het bijzonder zou versterken, wordt in het bestemmingsplan ook niet toegelicht. GroenLinks is van mening dat hiermee het tegendeel gebeurt, dat het bouwen van een 40 meter hoge gevel direct naast de portiersloge buitenproportioneel is en de waarde en uitstraling van het terrein aantast. GroenLinks zal daarom met een voorstel komen om het bestemmingsplan aan te passen zodat meer recht wordt gedaan aan de waarden van het TETEM-complex.

Bovenstaande voorbeelden bevestigen dat cultuurhistorische waarden nog lang niet altijd voldoende aandacht krijgen. GroenLinks zal daarom blijven pleiten voor meer aandacht en voldoende budget voor cultuurhistorie binnen de gemeente.