Beste lezer,

In november 2018 was de eerste stadsdeelvergadering West waar ik de eer had om GroenLinks Enschede te vertegenwoordigen. Het leek mij wel aardig om u, zij het op een luchtige manier en met een knipoog, een beetje een beeld te geven van wat daar langs is gekomen. Bij deze!  

De vergadering begon nog voor de officiële opening met een open podium. Ik hoor u denken aan zangers, goochelaars of ander nieuw podiumtalent met ambitie, niets van dat. Bij ons open podium ging het om wijk- en dorpsraden. Een wijkraad, dat klinkt toch wel als een groep oude grijs-bebaarde wijzen die je een ring geven om in een vulkaan in het verre Glanerbrug te gooien. Bijna, het zijn groepen van (ook jonge) burgers die proberen wat van hun wijk te maken. Dat maakt ze belangrijke partners van onze politiek. Sommige stelden zich vooral voor, andere benoemden onderwerpen waar ze mee bezig waren en één van de wijkraden kwam met een ‘we-leven- gelukkig-weer’ toespraak, waarbij een boel namen werden genoemd aan mensen die ze dankbaar waren. Heel mooi, een soort oscarspeech, maar dan in onze eigen vergadering in West.

Na de officiële opening door onze eigen meneer de voorzitter Jelle en wat mededelingen gingen we door met de rondvraag; Wat ziet het oplettende raadslid? In dit geval ging het over de fietsbrug aan de Auke Vleerstraat, die onveilig zou zijn door, onder andere, een te lage brugreling. Je zou er zomaar over heen kunnen vallen en dat wil bij mijn weten niemand. Wethouder, hoe zit dat? Hij gaf aan dat er geen sprake was van meldingen over ongevallen en dat de reling voldeed aan de wettelijke norm ten tijde van de bouw. Dat klinkt ineens niet zo spannend meer. Dus iemand, in dit geval een raadslid, ervaart iets als onveilig, maar de informatie zegt van niet. Hoe betrouwbaar is die informatie? Met gevaar voor eigen leven ben ik dus zelf als vertegenwoordiger over de brug gaan fietsen. (Ik moest toevallig naar Boekelo.) Mijn idee: Ga je niet klimmen, dansen of zitten op de reling en fiets je er normaal zittend op de fiets langs, dan zou het allemaal op zich veilig moeten verlopen. Vraag blijft wel; Hoe veilig is veilig? Wat is dan normaal fietsen? We horen er meer over want er wordt nog naar de normen geïnformeerd.

Het belangrijkste punt van de vergadering was de voorbereiding van de aanleg van een natuurbegraafplaats op landgoed Christinalust. Dat was voor een aantal partijen een probleem. Mag dat? Mag iemand een gebouw neerzetten in een natuurlijk gebied? Was dit wel volgens de regels, voldeed dit aan het ‘rood voor rood’? Zijn er voldoende andere gebouwen in de natuur gesloopt om de bouw van een nieuwe te compenseren? We moeten ons aan de regels houden! Alleen, de regels hebben het dus nergens over de aanleg voor natuurbegraafplaatsen. Dat komt namelijk niet zo vaak voor. Dus moet je het individuele geval bekijken. In dit geval een productiebos dat verandert in een bos waar graven worden gecombineerd met natuur, waar voorzieningen voor natuur worden gerealiseerd en met wandelpaden. En het grote ceremoniegebouw? Zo lang daar begrafenisceremonies plaatsvinden zal het met de overlast moeten meevallen. (Al weet je nooit of ze in de toekomst een overledene gaan herdenken door middel van hard rock concerten.) Ziet er uit als een groenwaardig plan. Zo dacht ook een meerderheid van de gemeenteraad en de vergadering die al heeft plaatsgevonden. Dus krijgt Enschede een natuurbegraafplaats.