Beloftes en realiteit

Ik zit al een aantal jaar in de politiek en om de zoveel tijd komen er weer dezelfde plannen boven drijven. Vaak gebeurt dit rond verkiezingstijd. Ik moet eerlijk bekennen dat ik onze vorige verkiezingsprogramma’s er ook nog eens op nageslagen heb. En ja, ook daar staan wel plannen in die niet gerealiseerd zijn, waar wellicht wel op gerekend was. Wat vaker voorkomt is dat ze (wat) later of net iets anders dan gedacht uitgevoerd zijn. Samenwerking’95 vindt dat je open en eerlijk moet zijn over wat je wilt realiseren. Daarom nemen we in ons verkiezingsprogramma ook een aantal speerpunten per dorp op. Deze speerpunten moeten helder en realistisch zijn.

Onlangs werd ik door een journaliste gevraagd of dat wij ook gaan voor een rondweg om Esch. Mede omdat dit in een aantal verkiezingsprogramma’s van andere partijen terugkomt. Ik had ervoor kunnen kiezen om hier volmondig “ja” op te antwoorden. Daarmee zou ik wellicht direct een aantal kiezers gewonnen hebben. Maar dat kon ik niet. Dit is zo’n plan wat ik in mijn “carrière” al een aantal keer heb op zien poppen. En telkens is dit afgeschoten als niet reëel, zowel ruimtelijk als financieel, buiten de vraag of dat het een juiste oplossing is voor de verkeersproblematiek in de kern van Esch.

Ik zeg daarmee niet dat ik tegen een rondweg ben, maar geef daarmee wel aan dat er zoveel haken en ogen aan zitten, dat je je moet afvragen of dat dit plan ooit realistisch kan worden. We gaan u dan ook geen rondweg beloven. Hetzelfde geldt voor een treinstation in Helvoirt en een tunnelbak voor de N65. We zijn hier niet op tegen, maar er zijn tal van argumenten waardoor het niet realistisch is. Om hier toch meer duidelijkheid in te krijgen is een quickscan een uitstekend middel. Dit is beter dan er blind, vol voor te gaan. Daarmee stel je andere oplossingen uit of erger nog, af. En de energie die je hier insteekt kun je niet inzetten voor andere plannen.

In ons democratisch bestel is het zo dat u partijen om de 4 jaar kunt wegen op het nakomen van hun toezeggingen. Het merkwaardige in de gemeente Haaren is nu dat dat over 4 jaar niet meer kan. Het is dus nu aan u om op voorhand in te schatten hoe reëel de beloftes zijn van de diverse partijen voordat u gaat stemmen.

In ons verkiezingsprogramma hebben we weer tal van speerpunten opgenomen. Als we het na 21 maart mede voor het zeggen krijgen, gaan we hier vol voor. Daar kunt u op rekenen. Mogen wij op u rekenen?

Peter den Ouden