Standpunt fractie PvdA met betrekking tot de Horsthoekschool in commissievergadering op 11 maart 2018:

Mijn kleindochter is 9 jaar oud en zit op de Wereldwijs basisschool in de Heerd. Ze is daar gelukkig en voelt zich veilig op haar school en in haar groep. Een school met professionele leerkrachten (althans voor zover ik dat kan beoordelen), goede sfeer, een goede organisatie en voorzien van alle moderne gemakken. Goed ingerichte, redelijk ruime klaslokalen, sportzalen, bibliotheek en uitvoeringszaal. Kortom: al het nodige en wenselijke is direct binnen handbereik. Ik had gewild dat mijn basisschool van de vorige eeuw over een dergelijke outillage had beschikt.

Ik had gewild dat mijn basisschool van de vorige eeuw over een dergelijke outillage had beschikt.

Ik heb mijn kleindochter gevraagd hoe zij het zou vinden als haar school dicht ging en zij met haar school moest verhuizen naar een andere locatie. Ze keek bedachtzaam en vertelde me, na wat nadenken, dat ze het niet leuk zou vinden. Maar als haar vriendjes en vriendinnetjes en juffen meegingen dan maakte het haar niet zo veel uit. Ze voegde er, na enig nadenken, aan toe dat bij die nieuwe school dan wel net zo’n mooi park moest liggen als het van Meurspark. “Want daar kun je in de pauze zo mooi spelen”. Dat laatste kon ik haar natuurlijk niet beloven.

Niet de entourage is voor haar bepalend maar vooral de mensen om haar heen. Zij vooral zorgen voor veiligheid, een warm klimaat en plezier.

Ik vond haar antwoord hoopgevend en bemoedigend. Het gaat haar blijkbaar niet om de gebouwen. Niet de entourage is voor haar bepalend maar vooral de mensen om haar heen. Zij vooral zorgen voor veiligheid, een warm klimaat en plezier. En dat zijn voorwaarden op basis waarvan het goed leren is.

Ik denk dat de kinderen van de Horsthoekschool er wezenlijk niet anders over zullen denken dan mijn kleindochter. Althans als zij niet meegenomen zijn in de strijd van de volwassenen. En uiteindelijk gaat het hier in essentie toch vooral om het welzijn van kinderen. Niet om de mening en het gelijk of ongelijk van besturen, ouders, gemeentebestuur, twitteraars, juristen en politieke partijen, niet om de onderlinge strijd, niet om polls in kranten. Maar om kinderen.

Dat kinderen veel flexibeler, soms beter kunnen relativeren en soms ook verrassend veel verstandiger zijn dan volwassenen was mij al wel bekend. Want wij volwassenen hebben er in dit dossier een puinhoop van gemaakt. Zijn verontwaardigd en boos op elkaar. Tekenen bezwaar aan. Gaan niet in overleg. Denken dat wij het alleenrecht op de waarheid hebben.

Wellicht moeten we meer door de bril van de kinderen kijken.

Wellicht gaat de juridische strijd ook nu nog een paar jaar door. Een verspilling van energie en geld. Succes ermee!

Het dossier Horsthoekschool speelt al 13 jaar. Dat is 2 en een half keer de duur van de tweede Wereldoorlog. Een eindeloze loopgravenoorlog, gevoerd door volwassenen, die vast ook nu geen millimeter van hun standpunt zullen afwijken. Wellicht gaat de juridische strijd ook nu nog een paar jaar door. Een verspilling van energie en ook van geld. Succes ermee! Maar veel beter: stoppen hiermee!

Mijn fractie heeft geen enkele behoefte om het verleden op te rakelen of schuldigen aan te wijzen. Wij willen vooruitkijken. En dat doen we op basis van 4 argumenten:

Er is een harde economische wetmatigheid dat je geen 2 keer gaat betalen voor 1 product. Waarom geld stoppen in de bouw van nieuwe klaslokalen als er klaslokalen beschikbaar zijn? Dat is toch op zijn minst merkwaardig en op zijn meest: “een beetje erg dom”. Wij gaan ervan uit dat verhuizen niet schadelijk is voor de betrokken kinderen. Mijn fractie is voorstander van het aanbieden van divers onderwijs. Toevoeging van openbaar onderwijs aan de MFA de Heerd verhoogt de diversiteit van het onderwijsaanbod. Het lijkt ons in het belang van kinderen en onderwijzend personeel om in verband met de asbestproblematiek het gebouw snel te verlaten. Hetzij permanent of tijdelijk.

Op grond van deze 4 argumenten adviseren wij het college het bestuur van de Horsthoekschool de onderwijsruimten in MFA De Heerd aan te bieden, dus variant 1.

Tot slot heeft mijn fractie een vraag aan de wethouder: is de mogelijkheid van het aanwezig zijn van asbest ook onderzocht in de oudere scholen in Wapenveld en Hoorn. Zo ja, wat is het resultaat van dit onderzoek?

Het bericht Horsthoekschool; een kostbaar hoofdpijndossier verscheen eerst op PvdA Heerde.