Op 4 april kwam de Raad van Heeze-Leende weer bij elkaar voor een Ronde Tafel Gesprek en aansluitend een Raadsvergadering, eerst opiniërende om daarna ook de besluiten te nemen. Een niet zo gevulde agenda en bij het vaststellen van de agenda kwam Harrie Scheepers al met de vraag of de aanwezige Martin Koenen niet het woord kon krijgen om over het centrumplan Leende te praten. Aangezien dit geheel tegen alle afspraken was, werd dit niet door de andere fracties geaccepteerd: het presidium bepaald de agenda en op die manier kan het gewoon worden behandeld. Er was geen noodzaak om dit zo aplomb te behandelen.

Bij de Raadsvergadering vroeg Geert Verzijden of er al nieuws was over de Centrumplannen van Leende.  Wethouder Frans Cuijpers kon hierover alleen zeggen dat de partijen er nog niet uit zijn.

Overval Juist toen burgemeester Paul Verhoeven met de raadsvergadering wilde beginnen kwam er een soort overval van de werkgroep Heeze 2025, waarmee ze 9 maanden na hun start het plan aanboden aan het College, met beschuit met muisjes erbij. Wethouder Frans Cuijpers bedankte de werkgroep en merkte op dat de beschuit met muisjes snel op zouden zijn, maar de nu aangeboden visie zou blijven. De aftrap was ontstaan toen AH zijn blik op het huidige kruisgebouw had laten vallen. Het commentaar op de visie zal door het College met de visie naar de raad worden gestuurd.

Nota uitgangspunten voor uitgifte reststroken In de door de raad vastgestelde nota Grondbeleid 2012-2016 zijn beleidsuitgangspunten voor verkoop van groen- en reststroken gemeentegrond opgenomen. In dit gedeelte uit de nota Grondbeleid is aangegeven wanneer er wel en geen verkoop van groen- en reststroken kan plaatsvinden. Deze destijds vastgestelde uitgangspunten en criteria zijn erg summier en de gehanteerde grondprijs is niet marktconform. Daarom een actualisatie aan voor de uitgangspunten en criteria uit de nota Grondbeleid 2012-2016. In deze actualisatie betreffende groen- en reststroken worden de toetsingscriteria wat specifieker toegelicht zodat ze beter aansluiten bij de wensen van bewoners en gemeente in deze tijd. In deze nota worden een aantal beleidskeuzes genomen.

In de Raad vraagt Dennis Keuten, LHL, of de inwoners actief worden benaderd. Pieter van de Stek, D66 was blij met de nota en wilde hetzelfde weten. Geert Verzijden, VVD, wilde weten of men verplicht werd om te kopen en als men niet kocht, wie gaat dan het onderhoud doen? Peer Vertogen, CDA, kon instemmen. Wethouder Wilma van de Rijt stelde dat de gemeente de betrokkenen actief ging benaderen, maar als je niet wilde dan hoefde je niet kopen. De gemeente hoopt de kosten eruit te halen. Hierna stemde men er unaniem mee in.

Vaststellen bestemmingsplan Pandijk 8, Sterksel Op het perceel Pandijk 8 te Sterksel is een woning met een bijgebouw aanwezig. Het bijgebouw bestaat uit een aantal aan elkaar geschakelde gebouwtjes, deze zijn door achterstallig onderhoud en verkeerde keuze van materiaalgebruik in slechte staat. De locatie leent zich bij uitstek voor een recreatief medegebruik. Daarvoor zal het bestaande bijgebouw gesloopt dienen te worden en op de zelfde locatie een nieuwe schuur/stalling met bed&breakfast-ruimte (B&B-ruimte) gerealiseerd worden. De familie Dijstelbloem is voornemens deze B&B-ruimte met stalling te gaan gebruiken voor het bieden van overnachtingruimte aan toeristen. Er wordt ruimte geboden aan toeristen voor overnachtingen voor hen in de B&B-ruimte en voor het stallen van hun paard(en) en koets/recreatiewagen/rij-tuig in de stalling en de mogelijkheid tot weidegang. Het bouwplan is echter in strijd met het geldende bestemmingsplan. Via deze bestemmingsplanherziening wordt de beoogde bebouwing ten behoeve van bed & breakfast met stalling planologisch mogelijk gemaakt.

Nico van de Palen, LHL, ging akkoord. Toon Bosmans, PvdA, wilde weten hoeveel er stond , er gesloopt zou worden en er wat er uiteindelijk zou staan. Hij gaf nog een suggestie waarmee de termijnen versneld zouden kunnen worden. Jos Vos, CDA, was wezen kijken en was vooral bezorgd dat de procedures te lang zouden duren. Robert Groenewoud, VVD, wilde graag een reactie op de provinciale suggesties.  Wethouder Wilma van de Rijt gaf een toelichting op de provinciale suggesties, er wordt 300m² gesloopt en er komt 160m² terug.  En tot slot gaf ze de termijnen aan waarop men op zijn snelst zou kunnen gaan bouwen. De suggestie van Toon Bosmans nam ze graag over.

Na zoveel enthousiasme was het duidelijk dat de raad unaniem ermee instemde.

Initiatiefvoorstel aangaande Wmo 2015 specifiek HH1 Harrie Scheepers, PVOeJ had een initiatief voorstel ingediend: Er is meer duidelijkheid gekomen over de plaats van huishoudelijke hulp in de Wmo 2015. Voor de zomer wordt hierover een uitspraak van de Centrale Raad van Beroep verwacht. Staatssecretaris van Rijn heeft al gezegd dat huishoudelijke hulp als maatwerkvoorziening onderdeel is van de wet. Als de CRvB dit anders ziet, dan denkt van Rijn over aanvullende maatregelen. (De Centrale Raad van Beroep heeft op 23 maart een zitting waarin onder andere de huishoudelijke hulp in de Wmo 2015 aan de orde is. De uitspraak volgt daarna).

De kern van zijn voorstel is:  Om het besluit van 23 juni 2014 eerste punt, om Hulp bij het Huishouden 1 om vormen tot een marktproduct in te trekken.

Robert Groenewoud, VVD, uit zijn ergernis: weer komt de PVOeJ met een voorstel over een zaak die al is besloten, zonder dat er nieuwe punten zijn gekomen, die moeten er mogelijk nog komen. Als we wachten tot de uitspraak van de Commissie van Bezwaar en Beroep op 8 mei a.s. dan kunnen we alles goed heroverwegen. Nico van de Palen, LHL, wil niet op de genoemde uitspraak vooruitlopen, de bedoeling is goed maar we moeten niet voor de muziek uit lopen. Peer Vertogen vindt dat alles al is gezegd. Hij vraagt wat de PVOeJ weet over de status van de zaak in Heeze-Leende. Harrie Scheepers antwoord dat hij niet bij de ambtelijke organisatie heeft geïnformeerd naar de situatie in Heezer-Leende, maar er zijn verschillende rechtszaken in Nederland geweest en ook in de Tweede Kamer wordt er af en toe over de WMO en de Huishoudelijke hulp gesproken.  Harrie oreert uitgebreid verder, maar iedereen kijkt strak voor zich uit en niemand reageert.  Woorden zoals, wetten, amendementen compensatie, memorie van Toelichting, langdurige zorg vliegen uit zijn mond, maar niemand heeft zin om zich hier nu in te verdiepen.

In tweede instantie refereert Inge Maas, CDA, te refereren naar de komende uitspraak van de staatssecretaris. Toon Bosmans, uit zijn sympathie voor Harrie’s gedachten en de doelgroep, maar stelt dat er momenteel veel te veel onduidelijk is, hij wil ook graag weten over hoeveel mensen in onze gemeente het gaat.

Maar in de volgende termijn barst Harrie weer los met een stortvloed van feiten en feitjes, hij weet waar het fout is gegaan en begint allerhande papieren voor te lezen. Dan krijgt hij toch langzaam het gevoel dat hij geen poot aan de grond krijgt. In de derde termijn stelt Toon Bosmans: sympathie voor het geheel, maar als we niet eens weten over hoeveel mensen het gaat, sterker het de indiener niet interesseert, dan is het niet nu om hierover te besluiten.  Harrie stelt dat hij inderdaad geen idee heeft hoe de keukentafelgesprekken verlopen. Hij schat dat we 100 schrijnende gevallen hebben. Robert Groenewoud uit zijn bezwaar tegen de conclusie van PVOeJ dat de keukentafelgesprekken onzorgvuldig verlopen.

Tot slot stelt wethouder Mathieu Moons voor om de juridisch afhandeling af te wachten. Harrie wil nog een keer uitgebreid het woord voeren maar burgemeester Paul Verhoeven gaat tot stemming over. Het is duidelijk, met alleen de eigen stem voor haalt dit voorstel het niet.

Hierna kon de burgemeester deze vergadering sluiten.