Wandelschoenen zijn zeer belangrijk voor je wandelervaring. Ze beschermen je voeten tegen rotsen, doornen en andere gevaren en helpen je overeind te blijven op moeilijk terrein. De beste wandelschoenen zijn comfortabel, hebben een goede grip en laten je voeten ademen. Het comfort kan echter sterk verschillen van schoen tot schoen, en kan worden beïnvloed door de vorm van de voet, de ondersteuning van de voetboog, de pasvorm tussen je voet en de schoen, en zelfs door hoeveel de schoen weegt.

In het verleden gebruikten veel wandelaars sneakers met rubberen zolen om te wandelen. Hoewel deze schoenen de tractie bieden die je nodig hebt op paden, kunnen ze heel snel slijten omdat ze niet gemaakt zijn voor de repetitieve stress van langeafstandswandelen. De beste wandelschoenen hebben een zool van hoogwaardig rubber of ander duurzaam materiaal, en een lamellenontwerp dat specifiek is voor de omgeving waarin je ze zult gebruiken. Grote lamellen zijn beter voor losse en zanderige paden, terwijl kleinere lamellen meestal beter zijn voor harde, rotsachtige oppervlakken.

De schoen moet ook goed passen bij je voet, waarbij de hiel goed aansluit en de voorvoet zo flexibel is dat je tenen kunnen bewegen en spreiden zonder tegen de zijkanten van de schoen te stoten. De schoen moet licht genoeg zijn om langdurig comfortabel te zijn, maar moet voldoende steun in de voetboog hebben om vermoeidheid en blessures van de voeten te voorkomen.

Goede tractie op de grond is een belangrijke overweging voor de meeste wandelaars. Het lamellenpatroon van een wandelschoen kan van invloed zijn op de manier waarop hij aan het pad kleeft, maar nog belangrijker is de vorm van de zool zelf. Een zool moet afgerond zijn aan de randen om de tenen en voet te beschermen tegen stenen en andere obstakels, en moet in het midden een kleine mate van flex hebben voor stabiliteit. De tractie van een wandelschoen kan worden verbeterd met een juiste voetpositie en door een paar microspikes te gebruiken naast de laarzen of schoenen die je draagt.

Winterwandelschoenen, die veel lijken op versterkte hardloopschoenen, hebben een lagere enkelhoogte en zijn ontworpen om wendbaar te zijn op koud of besneeuwd terrein. Deze schoenen bieden meestal niet zoveel tractie als andere wandelschoenen, en hun enkele bandje dat rond de enkel sluit, biedt niet zo’n veilige pasvorm als een traditioneel vetersysteem.

Wandelschoenen combineren de beste aspecten van rugzakschoenen en trailrunners tot een veelzijdig en duurzaam stuk wandelmateriaal. Ze zijn doorgaans iets zwaarder dan trailrunners omdat ze meer bescherming bieden, maar ze bieden de ideale combinatie van duurzaamheid, licht gewicht en comfort voor backpacken. Ze zijn ook een prima optie voor dagwandelingen over ruwe paden en voor mensen die liever licht inpakken.