"De grote verscheidenheid aan culturele uitingen, veelal kleinschalig, is belangrijk voor de leefbaarheid voor eigen inwoners", zo begint Anne Marie Smits aan haar inbreng over de cultuurnota. "Maar die verscheidenheid is ook interessant voor gasten en recreanten maar ook voor het vestigingsklimaat, voor nieuwe inwoners en ondernemingen. "

Het ondernemerschap is geen simpele opdracht in ons dun bevolkt gebied. We hebben begrip dat bestaande subsidies tegen het licht moeten worden gehouden. Er wordt zo ruimte gecreerd om gericht en flexibel om te gaan om te vernieuwen. Maar dit moet in goed overleg en bij het wegvallen van subsidie moeten instellingen hulp krijgen om zich anders te organiseren of andere geldbronnen  te zoeken. Enkele vragen die de GroenLinks fractie nog aan het college stelt: Hoe worden doelgroepen zoals de jongeren bereikt? Hoe gaat de gemeente stimuleren dat het erfgoed onder jongeren wat meer waardering krijgt. Er zou meer aandacht voor de geschiedenis van onze streek moeten worden gegeven zodat er ook in de toekomst draagvlak blijft voor cultuur en erfgoed. Veel wordt op het bordje gelegd bij de cultuurcoaches. Wanneer is hun opdracht geslaagd?

Wethouder Dijkhuis is het met GroenLinks eens dat jongeren beter met de cultuur en erfgoed verbonden dienen te worden. Bij de nog in voorbereiding zijnde erfgoednota is dit zeker een punt van aandacht. Hij ziet ook dat ondernemerschap in de culturele sector maar ook de gemeentelijke ambtenaren verder moeten worden gebracht om elkaar te versterken.  De cultuurcoaches kunnen een goede link vormen. Verdere vernieuwing wordt in de hand gewerkt door de huidige coronamaatregelen. De wethouder ziet dat instellingen die snel online kunnen inzetten, een streepje voor hebben. De muziekschool gaat over in een kunstencentrum en gaat gebruik maken van bestaande voorzieningen en zal zich ook online ontwikkelen. De BKR collectie van diverse gemeenten zal worden geinventariseerd en op termijn worden verkocht.

De raad ging akkoord met de cultuurnota.