Op 2 maart 2021 nam het College een besluit over het sportpark aan de Endemansdijk in Markelo. Naar aanleiding daarvan stuurden omwonenden een brief aan het College en aan de Raad. Via de griffie ontvingen we op 29 maart een brief die door het College naar de omwonenden is gestuurd met de plannen.

Wat is het plan: Om de gebruiksmogelijkheden van het voormalige sportveld niet te beperken en omdat het Waterschap Rijn en IJssel hier geen specifieke aanvullende wateropgave heeft liggen, wordt de watergang niet ontduikerd. De gemeente blijft eigenaar van de velden, dus indien er in de toekomst andere plannen ontstaan of er vanuit de verenigingen noodzaak is tot uitbreiding van het aantal speelvelden, dan is dat vanuit onze eigendomssituatie mogelijk alsnog te realiseren. Mede hierom wil men de verhuurafspraken voor het voormalige veld 6 ook beperken in duur. Komende maanden wordt onderzocht of er een wandelroute langs de Beusberger Waterleiding kan worden gerealiseerd, vanaf Markelo naar de Schipbeek. Dit moet worden gecombineerd met het aanleggen van een ecologische zone langs de watergang. Mogelijk als onderdeel van het I1 project (insectensnelweg). Bij de herinrichting van de velden 5 en 6 wordt ook aandacht geschonken aan maatregelen om de biodiversiteit te vergroten. Dit vindt plaats in samenspraak met de nieuwe gebruikers.

Op 6 mei 2019 heeft de gemeente een avond georganiseerd om samen met belanghebbenden en omwonenden een plan te ontwikkelen voor de Endemansdijk. Met enthousiasme en betrokkenheid hebben alle aanwezigen die avond vele ideeën, wensen en zorgen geuit om de kansen die er liggen in het gebied te benutten. Ondanks beloften om later dat jaar verder te werken aan een gezamenlijk plan, is het daar nooit meer van gekomen. Inmiddels zijn diverse besluiten genomen in dit gebied zonder belanghebbenden en omwonenden te informeren. Het College lijkt haar eigen plan te trekken, dat ze heeft vastgesteld in de Collegevergadering van 2 maart 2021. Pas nadat omwonenden naar aanleiding van dit besluit een brief stuurden aan de gemeente werden ze geïnformeerd over de plannen. Hierdoor ontstaat het beeld dat de gemeente helemaal niet geïnteresseerd is in het samen ontwikkelen van een plan.

Vragen:

1. Het college heeft in de Visie 2018-2022 een sturingsvisie (Samen doen) geformuleerd, waarbij ze burgers vraagt om mee te denken en mee te doen. Het college wil het actief burgerschap stimuleren. Hoe is bij de plannen rondom sportpark Endemansdijk/ Beusberger waterleiding invulling gegeven aan burgerparticipatie? Wat was daarin de rol van de gemeente, de omwonenden en belanghebbenden? 2. We begrijpen van de omwonenden, dat zij niet tevreden zijn met de besluiten, die zijn genomen. Hoe staat de gemeente daarin? 3. Hoe denkt de gemeente een vervolg te geven aan het proces en de omwonenden en belanghebbenden weer actief te betrekken?