We lezen in de Tubantia van 30 maart 2021 dat Almelo, Rijssen-Holten, Oldenzaal en Twenterand af willen van hun contract met vuilverbrander Twence. Dit in verband met de aangekondigde forse prijsverhogingen. Bijvoorbeeld de verwerking van groente-, fruit- en tuinafval zou bijna twee keer zo duur worden. Arjen Gerritsen (burgemeester Almelo) roept de Twentse gemeenteraden op om in te grijpen voor er in de aandeelhoudersvergadering over gestemd wordt, om zo te voorkomen dat inwoners meer voor hun afval gaan betalen. Die aandeelhoudersvergadering zal eind april worden gehouden, maar hierover staat nog niets op de agenda voor onze raadsvergaderingen in april. Afvalverwerker Twence wijst er in een reactie op dat niet zij, maar de gemeenten zelf de tarieven bepalen.

Drie gemeenten vormen een werkgroep, waarin de bedragen worden voorgesteld, die aan de aandeelhoudersvergadering worden voorgelegd. Waar de gemeenten, die nu af willen van het contract ontevreden over zijn is dat de Twentse gemeenten, die zowel aandeelhouder als klant zijn, niet de kostprijs maar een marktconforme prijs betalen, waardoor de inwoners dus ook meer betalen dan het kost. Twence wil de prijzen verhogen om te kunnen investeren in duurzame ontwikkelingen.

We hebben naar aanleiding hiervan de volgende vragen:

1. Hoe gaat onze gemeente zich opstellen in de aandeelhoudersvergadering eind april? 2. Waarom ontbreekt een raadsvoorstel hierover op de agenda van de komende raadsvergaderingen op 13 en 20 april aanstaande? 3. Welke gemeenten zitten in de werkgroep waarin deze prijsverhogingen worden voorgesteld? 4. Hoe is de berekening tussen meer dividend per inwoner enerzijds en anderzijds meer afvalstoffenheffing betalen per inwoner? Kunnen we de inwoners nu een duurzaamheidstoeslag laten betalen en daaruit de duurzaamheid financieren en de tarieven Twence verder ongemoeid laten? Meer transparantie?

Gezien de urgentie (eind april aandeelhoudersvergadering Twence) graag reactie voor de komende raadsvergaderingen.