Woensdag 28 maart is een persbericht van brancheorganisatie UNETO-VNI verschenen en een manifest van een groot aantal organisaties waaronder Greenpeace en Natuur en Milieu over het in 2021 verplicht stellen van hybride verwarmingssystemen. Daarbij wordt als knelpunt genoemd het tekort aan hybride adviseurs en monteurs. Hoog tijd dus om het vorige week gelanceerde GroenLinks initiatief ” Groene Banen in de Hof” snel handen en voeten te gaan geven! 

Daarom gaan William Sanchez en Bert Eggink vanuit GroenLinks op korte termijn in overleg met sleutelfiguren vanuit de brancheorganisatie, installateurs, beroepsonderwijs en gemeente om dit initiatief verder concreet uit te werken. Een van de mogelijkheden is het organiseren van een samenwerkingsverband tussen betrokken belanghebbenden. Doel is dan een project op te zetten waarin een toegespitste opleiding en toeleiding naar groene installatie technici vorm kan krijgen. Wellicht biedt een bedrijfsopleiding in combinatie met een beroepsbegeleidend traject mogelijkheden hiervoor. Deze ontwikkeling betekent in elk geval extra groene banen voor jongeren in de Hof voor langere tijd. Een kans die GroenLinks wil pakken. Want in het manifest wordt gesteld dat vanaf 2021 huiseigenaren hun cv-ketel alléén nog vervangen mogen in combinatie met een hybride warmtepomp, een zonneboiler of een ander duurzaam alternatief. De brede klimaatcoalitie wil op die manier woningen en andere gebouwen sneller verduurzamen. In Nederland zijn jaarlijks circa 350.000 cv-ketels aan vervanging toe. UNETO-VNI-voorzitter Doekle Terpstra: ‘Een energiezuinig huis is binnenkort haalbaar voor alle Nederlanders.’

Om het klimaatverdrag van Parijs te kunnen realiseren én de aardgaswinning in Groningen te verlagen, moet Nederland het aardgasverbruik fors terugdringen. Daarvoor zijn hogere rendementseisen aan nieuwe cv-ketels onvermijdelijk. De traditionele, gasgestookte installaties kunnen aan die eisen niet voldoen. Het manifest dat de brede klimaatcoalitie heeft opgesteld, pleit er daarom voor al vanaf 2021 alleen nog cv-ketels te plaatsen in combinatie met energiezuinige (hybride) warmtepompen of andere duurzame alternatieven te plaatsen, zoals zonneboilers.

Voorzitter Terpstra van installateurskoepel UNETO-VNI wijst erop dat de toepassing van hybride warmtepompen inmiddels relatief eenvoudig is: ‘Als woningen straks grotendeels hun eigen, duurzame energie opwekken is de cv-ketel als onderdeel van een hybride systeem alleen nog nodig om piekbelasting op te vangen, zoals bij strenge vorst en op momenten dat er geen groene stroom beschikbaar is.’ Om de plaatsing van duurzame cv-systemen voor iedereen financieel haalbaar te maken, pleit het manifest ook voor de snelle introductie van gebouw-gebonden financiering. De woningeigenaar betaalt daarbij op basis van een servicecontract een vast bedrag per maand voor de installaties die voor warmte en stroom zorgen. Bij verkoop van de woning neemt de koper het servicecontract over.

Bij de uitvoering van de plannen kan het gebrek aan geschoolde technici een belangrijk knelpunt vormen. Zonder voldoende vakmensen om de alternatieve technieken en systemen te installeren, komen de klimaatdoelstellingen in gevaar.