In antwoord op vragen van GroenLinks aan het College van B&W over mogelijke schadelijke gevolgen voor mensen, flora en fauna als gevolg van gebruik van roundup op velden met groenbemesting geeft het College aan dat een aantal zaken zoals metingen van waarden in oppervlaktewater zijn ondergebracht bij Vitens en dat het middel als gewasbescherming op dit moment is toegelaten. Als het gaat om bescherming tegen milieuschade bij mensen, flora en fauna geeft het College aan niet bevoegd te zijn. antwoord op de vraag om als goede huisvader “ pater familias” de bewoners en gebruikers voor te bereiden op het komende Europese verbod van het middel geeft het College aan zelf dit middel niet te gebruiken, maar van procesbegeleiding bij het afschaffen van dit middel wordt niet gerept. Natuurlijk is onze gemeente gewoon bevoegd gezag, belast met de taak wetten te handhaven en een nader onderzoekje leert dat het mogelijk is voor inwoners om een verzoek tot handhaving in te dienen:

U kunt bij het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Hof van Twente een verzoek om handhaving indienen. Het indienen van een verzoek om handhaving betekent dat u de gemeente er op wijst dat u vermoedt dat iemand de regels overtreedt. U doet dan een beroep om daartegen op te treden. Een verzoek om handhaving kunt u bijvoorbeeld indienen als er sprake is van een volgende situatie:

Strijdig gebruik van percelen of bouwwerken; Bouwen, kappen, slopen zonder vergunning; Overtreding van milieu regels (bijv. bodem, lucht of waterverontreiniging); Reclame-uitingen.

De gemeente bekijkt of er illegaal gehandeld is, doordat de voorgestelde normen in de vergunning bijvoorbeeld zijn overschreden. Aan de hand van de bevindingen wordt beoordeeld of handhavend wordt opgetreden.

 

Ook de politie bewaakt de milieuregels. De politie kan vaak al vroeg foute situaties herkennen en hier tegen optreden. Aangifte bij politie is dus ook een mogelijkheid.

Niet alleen de gemeente en de politie controleren of iedereen zich aan de milieuregels houdt. Ook andere instanties doen dit. Bijvoorbeeld de provincie, Rijkswaterstaat, het waterschap, de Inspectiedienst van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (NVWA) en de Inspectie Leefomgeving en Transport.

Ook kunt u het volgende doen:

U meldt milieuvervuiling of milieuoverlast bij de gemeente. U kunt dit ook melden via https://www.milieuklachten.nl/meldingen/index.php Uw melding of klacht gaat dan automatisch naar de juiste instantie. Intussen heeft een meerderheid van de Tweede Kamer op 26 april een motie aangenomen omdat men bepaald gebruik van het middel roundup niet acceptabel vindt. De Tweede Kamer wil dat het alleen nog maar wordt gebruikt voor geïntegreerde gewasbescherming. Dat is de bestrijding van ongedierte en plantenziekten met natuurlijke en zo weinig mogelijk chemische bestrijdingsmiddelen voor staande gewassen. De kamer wil verbieden dat het middel daarnaast ook gebruikt wordt om na de winter gras en groenbemester dood te spuiten op akkers waarop in het voorjaar onder andere mais wordt geplant. De grote sterfte onder bijen heeft waarschijnlijk ook van doen met roundup omdat het de darmflora van insecten aantast. Tegelijkertijd is deze schadelijke behandeling van groenbemesting helemaal niet nodig. Milieuvriende­lijke boeren laten zien dat het oude vertrouwde onderploegen prima werkt.t Reden temeer dus om regie te voeren als gemeente, ook rekening houdend met het komende algemene verbod op roundup. Op korte termijn zal GroenLinks hierover in overleg gaan met de gemeente. Een van de onderwerpen zal dan ook zijn het organiseren van een thema avond over deze problematiek met en voor betrokkenen en vertegenwoordigers van de gemeente.

 

LEES MEER OVER KRINGLOOP LANDBOUW