Van verschillende woonkernen in de Hof komen ongeruste meldingen over oranje gekleurde weidevelden met geel gekleurd slootwater. Aanleiding voor GroenLinks om hierover vragen te stellen aan het College.

Behandeling van weidevelden met Glyfosaat ( Roundup) lijkt de oorzaak hiervan te zijn. GroenLinks maakt zich zorgen over de mogelijke schadelijke gevolgen in het milieu hierdoor. De verkoop van dit middel wordt later dit jaar verboden aan particulieren in Nederland. Ondernemers mogen het nog een aantal jaren gebruiken van de EU, hoewel de Nederlandse regering het ook op Europese schaal direct wilde verbieden. De reden van dit verbod wordt gevormd door aangetoonde milieuschade en mogelijk kankerverwekkende uitwerking op mensen, lymfklierkanker, dat in 2015 door de Wereld Gezondheids Organisatie als waarschijnlijk is vastgesteld en waarover in de VS een aantal rechtszaken vanuit gedupeerden lopen. Ook vorig jaar om deze tijd waren er ongeruste berichten hierover in de Stentor en de Geldelander. Nu dit bekend is stelt GroenLinks een aantal vragen aan het College over de handhaving en monitoring van de milieuwet die de bescherming van oppervlaktewater en drinkwater tegen glyfosaat regelt. De grenswaarde voor glyfosaat in water is 0,10 microgram per liter. Nu bekend is dat het middel binnenkort zal worden verboden is de logische vraag hoe de gemeente de zorg voor de gezondheid van flora, fauna en inwoners invult en hoe het geleidelijk afschaffen van het gebruik van dit middel wordt gestimuleerd.

Hier zijn de gestelde vragen:

Is het College bekend met de vele oranjekleurende weilanden en sloten op het grondgebied van de gemeente Hof van Twente de laatste weken door de behandeling met glyfosaat houdende bestrijdingsmiddelen? Welke stappen heeft het College ondernomen om fauna, flora en omwonenden te beschermen tegen overschrijding van de grenswaarde van glyfosaat in oppervlaktewater. Welke waarden op dit gebied zijn bij milieuhandhavingscontrole activiteiten gemeten in slootwater binnen de gemeente Hof van Twente? Heeft het College kennisgenomen van rapportage hierover door de milieu inspectie en Vitens? Zoja, kan het College dan de globale conclusie van die rapportage bekend maken?

 

Indien het antwoord op vraag 2 geen is, welke stappen gaat het College dan op zeer korte termijn nemen om flora, fauna en inwoners te beschermen tegen de schadelijke effecten van Glyfosaat. Nu de Nederlandse overheid een zo spoedig mogelijk verbod wil, hoe gaat het College dan als “goede huisvader” proactief bevorderen dat glyfosaat niet langer gebruikt gaat worden in de Hof van Twente?