In januari 2019 ontving het College positief bericht van de landelijke jury Fairtrade Gemeentecampagne over de aanvraag voor toekenning van de titel Fairtrade Gemeente aan Hof van Twente.

In maart 2019 organiseerde het kernteam Fairtrade gemeente Hof van Twente een feestelijke bijeenkomst in de raadszaal waar Jos Heuer als vertegenwoordiger van de landelijke jury symbolisch de titel Fairtrade gemeente overhandigde aan burgemeester Nauta door middel van een Fairtrade gemeente wegenbord. Sindsdien is van het College niets meer vernomen over verdere stappen met betrekking tot de verdere uitvoering en invulling van Fairtrade voorbeeldfunctie door de gemeente Hof van Twente. In criterium 2 van de toekenning van de titel Fairtrade gemeente is opgenomen dat de gemeentelijke instellingen zoveel mogelijk gebruik maken van Fairtrade producten, dat Fairtrade is opgenomen in het aanbestedingsbeleid, dat de gemeente de eigen interne en externe kanalen inzet ten behoeve van promotie van de Fairtrade gemeentecampagne. GroenLinks vraagt nu waar de acties blijven om fairtrade gemeente verder in te vullen.

 

Ervan uitgaand dat het College voortvarend aan het werk wil gaan met Fairtrade stelt GroenLinks het College de volgende vragen:

 

Wanneer wordt het eerste fairtrade gemeente bord feestelijk bevestigd bij een invalsweg van de Hof? Is het college voornemens om alle invalswegen te voorzien van een dergelijk bord? Zo nee, wat is dan de reden hiervoor? Welke ondersteuning heeft het College nodig om met een projectplan en uitvoeringsmaatregelen om de toegezegde Fairtrade voorbeeldfunctie door de gemeente verder in te vullen en uit te bouwen? Is het college bekend met het feit dat de milleniumdoelstellingen opgevolgd zijn door de SDGs? Zo ja, gaat het College in haar Fairtrade projectplan ook aandacht besteden aan de Duurzame Ontwikkelingsdoelen? Zo nee, is de gemeente bereid om zich bijvoorbeeld via de VNG hierin te verdiepen en verslag te doen aan de raad van haar bevindingen?

Tot 2015 was Hof van Twente een millenniumgemeente in het kader van de VN-millenniumdoelen.

Daarna kwamen de 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de VN of Sustainable Development Goals, afgekort SDG’s. De SDG's vormen de mondiale agenda van de Verenigde Naties om tot 2030 te werken aan een duurzame wereld. Veel gemeenten gebruiken de SDG's, ook wel de Global Goals genoemd, als basis voor hun beleid. De doelen raken immers aan belangrijke opgaven voor lokale overheden zoals het terugdringen van ongelijkheid, maatschappelijke integratie, duurzame productie en consumptie, een leefbare en veilige leefomgeving en kwalitatief en participatief bestuur.

De VNG wil via haar Gemeenten4GlobalGoals campagne met zoveel mogelijk gemeenten de Global Goals omarmen als kader voor een duurzame toekomst. Er ligt ook een duidelijk verband tussen de SDGs, het keurmerk Fairtrade en het werk van de Fairtrade organisatie. Alle 169 sub-doelen die aan de SDGs’ ten grondslag liggen hebben zowel direct als indirect verband met voedsel en landbouw. Fairtrade is DE manier om concreet aan de 17 Global Goals te werken.