GroenLinks stelt schriftelijke vragen aan het College van de Hof van Twente over de vorderingen die gemaakt worden met de verdere invulling van het programma biodiversiteit. In 2018 heeft de 2e kamer een motie aangenomen waarin het gebruik van glyfosaat om in het voorjaar wintergewassen te doden werd verboden. Aan gemeenten zelf was al jaren geleden een verbod opgelegd om het middel te gebruiken bij onkruidbestrijding. Voor particulieren is het middel onder de merknaam Roundup nog wel verkrijgbaar. Mede naar aanleiding van het in het voorjaar doden van wintergewassen met glyfosaat zijn al in 2019 door GroenLinks schriftelijke vragen gesteld over dit gebruik van glyfosaat.

Onlangs hebben een aantal Twentse gemeenten, waaronder Enschede, het middel verboden. Daarnaast is er het komende Europese verbod op glyfosaat. In Nieuws uit Delden werd onlangs door een woordvoerder van de gemeente Hof van Twente verklaard dat er geen gemeentelijk verbod komt op het gebruik van glyfosaat en dat de landelijke richtlijn wordt gevolgd. Volgens GroenLinks laat de gemeente hiermee een belangrijk gezondheidsaspect buiten beschouwing: dat dit soort bestrijdingsmiddelen vaak een vernietigend effect hebben op allerlei levende organismen en insecten in planten en de bodem en zodoende de biodiversiteit grote schade toebrengen. Het middel ligt al jaren onder een vergrootglas, omdat het kankerverwekkend zou zijn en het oppervlaktewater bereikt. De Gezondheidsraad stelde eind juni 2020 in haar rapport Vervolgadviesgewasbescherming en omwonenden dat er minder gebruik zou moeten worden gemaakt van dergelijke middelen. De raad adviseert om de afhankelijkheid van chemische middelen te verminderen. Een vermindering van het gebruik zullen direct leiden tot een lagere blootstelling, niet alleen van telers en werkers in behandeld gewas, maar ook van omwonenden en consumenten, en dus tot een vermindering van eventuele gezondheidsrisico’s voor de hele bevolking.

Tijdens een bespreking met belangstellende inwoners in maart van dit jaar werd de suggestie gedaan om samen met geïnteresseerde landbouwers een werkgroep in het leven te roepen waarin gezocht wordt naar biodiversiteitsvriendelijke en natuur inclusieve alternatieven. In de nieuwe vragen richt GroenLinks zich vooral op het belang van niet gebruiken van landbouwgif ten behoeve van de biodiversiteit en ook het belang van samenwerken door de gemeente, landbouwers en inwoners – participatie en publiek private samenwerking- om te komen tot natuur inclusieve biodiversiteitsplannen. GroenLinks laat hiermee zien dat zij de aanbevelingen van de RIVM en de Gezondheidsraad serieus nemen: kunnen bijdragen aan een maatschappelijke dialoog tussen belanghebbenden, zoals omwonenden, landbouworganisaties en producenten van gewasbeschermingsmiddelen. Wetenschappelijk en beleidsinformatie worden daarmee toegankelijk voor een breed publiek. Wij hopen daar emotie, feiten en beleidsbeslissingen begrijpelijker te maken zodat telers en andere agrarische professionals zich ondersteund voelen bij een verantwoorde toepassing van chemische gewasbeschermingsmiddelen.

Door met elkaar in gesprek te blijven over oplossingen kunnen we met heel veel kleine stappen grote vorderingen maken op het terrein van duurzame plattelandsontwikkeling. De gemeenteraad zal in het komend jaar een besluit moeten nemen op een tal van dossiers die het boerenleven gaat raken. Daarom vraagt GroenLinks dan ook om een bijeenkomst “Boeren voor Beleid” te organiseren met vertegenwoordigers van de gemeenteraad en agrarische bedrijven. William Sanchez: “Dat levert alleen maar winnaars op! De toekomst is aan de natuur inclusieve landbouw. Dat staat nu al als een paal boven water. Daar wil je dan toch als gemeentebestuur met volle zeilen op af koersen!”