Fred Haaijen en Geert Timmermans, stadsecologen in Amsterdam, zijn te gast. Fred’s werkgebied is ook Amsterdam-Noord. N.a.v. eerdere GL bijeenkomst en komende duurzaamheidsvisie en een te verwachten nieuw groen beleidsplan, is het idee ontstaan om te kijken hoe groen Landsmeer er voor staat.

 

Er zijn inmiddels weinig boeren meer in Landsmeer.

Recent zijn er twee gestopt die koeien lieten grazen in een deel van het Ilperveld. Er is geen opvolging en wat de gevolgen en oplossingen zijn voor de weides in dit gebied… nu nog niet bekend.

Amsterdam heeft de luxe van 8 stadsecologen.

Buiten de stad is de ecologische hoofdstructuur (NNN) en daarop aansluitend heeft de gemeente zijn eigen ecologische hoofdstructuur gemaakt met verfijningen binnen de stad. Knelpunten zijn in kaart gebracht en daarop is beleid gemaakt; een meerjarenplan. Een concreet voorbeeld: waar vinden we veel ‘verkeersslachtoffers’ bijv. dode egels en hoe kun je dat tegengaan. Door bijv. ecodoorgangen/-oversteek te realiseren.

Ook worden soorten, bijv. wilde bijen en zwaluwen in kaart gebracht.

Er is ook gekozen om 50% van het groen insectenvriendelijk te beheren en er worden geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt. Onkruid wordt mechanisch verwijderd. Daarnaast is er een hoge bomen structuur, er is aandacht voor monumentale bomen en er komen steeds meer plannen voor natuur-inclusief bouwen. Dat betekent dat bouwers/projectontwikkelaars een aantal ‘groene’ punten moeten realiseren bij de bouw. Er is een ‘menu’ kaart waarmee men uit diverse mogelijkheden kan kiezen en zo tot de noodzakelijke punten kan komen. Zo’n systeem zou Landsmeer ook kunnen gebruiken voor agrariërs.

Veel wat in kaart is gebracht is ook voor burgers van de stad openbaar.

Veelal digitaal. Er is bijv. een natuurwaardenkaart waarin de effecten van het groene beleid te vinden zijn. Alle kaarten zijn te vinden op https://maps.amsterdam.nl/.

Er wordt ook samengewerkt met andere gemeenten, bijv. met Diemen

En dat zou ook kunnen met Landsmeer.

Na deze uitleg zijn we met de fiets op pad gegaan.

Via Twiske naar Adam-Noord en via centrum naar wijkpark en weer terug naar het beginpunt. Er zijn zeker goede dingen zichtbaar, soms goed en afwisselend maaibeleid, mooie planten in de sloten, diversiteit in bomensoorten… maar op sommige plaatsen kan het beter, is het maaibeleid eentonig en wordt gemaaid materiaal niet weggehaald wat gaat stapelen waardoor veel soorten groen verdwijnen. Op veel plaatsen is beschoeiing niet geschikt voor dieren om uit het water te komen.

Belangrijke tips voor Landsmeer:

Breng in kaart hoe het groenbeheer nu georganiseerd wordt en ga zeker in gesprek met ambtenaren, beheerders en uitvoerders, breng ze met elkaar in contact, betrek ze bij ideeën, probeer ze op een positieve manier te verleiden voor nieuwe inzichten, wees nieuwsgierig.

Benadruk wat goed gaat en zoek samenwerking met mensen die al actief zijn en kennis in huis hebben, imkers, IVN, etc. IVN heeft connecties met imkers. We hoeven het wiel niet opnieuw uit te vinden en zijn al veel concrete plannen.

Maak beleid voor een langere periode dan de vier jaar dat een coalitie zit.

Zoek leuke projecten waarvan je weet dat inwoners het waarderen en wat toegankelijk is, geef informatie over bijzondere planten, dieren en insecten in Landsmeer en waarom het zo bijzonder is, bijv. vleermuizen (eten muggen), bijzondere muizen (noordse woelmuis), waarom brandnetels belangrijk zijn en hoe het komt dat ze er zijn (als gemaaid materiaal niet weggehaald wordt). Geef praktische tips, organiseer cursussen voor groenere tuinen… Misschien een leuke rubriek in het Kompas? Lidy vertelt dat dit al eerder is geprobeerd maar dat het Kompas een tijd dit soort berichten niet meer wilde plaatsen…Maar nu is het een andere tijd en is er veel aandacht voor natuur, bijen, bloemenlinten etc.

Nu is er veel activiteit in het Twiske en het Ilperveld, maar misschien we ook wat meer excursies binnen Landsmeer organiseren, een zwaluwen- of ijsvogelwand in het sportpark/Ratteneiland plaatsen… alles wat dichterbij inwoners.

Maak gebruik via contactpersonen van Fred en Geert.

Probeer niet te veel ideeën tegelijk tot uitvoering te krijgen. Kies bijv. voor het aanpassen van de beschoeiing en het aanleggen van een bloemenlint van A‘dam-Noord via het Luijendijkje richting molen. Laat bewoners zelf een bloemenmix kiezen en probeer ze enthousiast te krijgen om ieder een stukje te adopteren (weghalen van zwerfafval en onkruid, voor een jaarlijks potje Landsmeer honing). Zie http://www.beelease.nl/wp/bloemenlint/. Langzaam, stapje voor stapje, richting een meer ecologische aanpak.

Let op aanbestedingsbeleid m.b.t. aannemers die maaien, geef aan dat gefaseerd maaien belangrijk is, en niet zwerfafval opruimen, niet kapot maaien.

Qua diersoorten, kies doelsoorten die er al in de buurt zijn en die aanspreken, zoals vleermuizen, ijsvogels, noordse woelmuis, ringslag.

We discussiëren over waterstanden in veengebieden

Wel of niet verhogen? Amsterdam kiest ervoor om het peil gelijk te houden. Er is veel gaande rond dit onderwerp, inzicht dat verhogen op den duur het beste is voor natuur en milieu lijkt de overhand te krijgen.

Bij scholen in Landsmeer is meer aandacht voor groen/duurzaamheid.

Bij de Augustinusschool zijn veel projecten in gang gezet en er zijn inmiddels veel betrokken en groen geschoolde ouders.

Een belangrijk punt rond het maaibeleid.

Het gras gaat nu naar de vuilverbranding. Het zou een goed plan zijn om het te brengen naar plaatsen in/rond Landsmeer waar veen verzakt. Gras composteert slecht en is een goede ophoger in de ingeklonken stukken veen (de kommen waar nu de plassen in staan). Omhoog met het veen!