Motie regenboogvlag – raad 7 juli 2016

Matteo de Visser, SGP Leerdam

Hoewel er een nieuwe motie voor ons ligt, is de teneur nauwelijks veranderd t.o.v. die was aangekondigd. De overwegingen zijn nagenoeg gelijk gebleven en de motie is erop gericht om voor betreffende datum tot een doorbraak te komen.

In deze motie gaat het om een groep mensen met een niet-hetero sexuele geaardheid: personen die zich aangetrokken voelen tot iemand van hetzelfde geslacht, biseksuelen en transgenders. Het woord “geaardheid” laat al zien dat dit gaat over hoe en wie die mensen zijn, over hun identiteit. Het is voor de politiek een ingewikkeld onderwerp omdat het gaat over de identiteit van mensen. In de meeste gevallen hebben we het daar niet over. We staan toe dat er huizen gebouwd kunnen worden en dat het verkeer door kan stromen voor iedereen. Het is daarom een veemde gewaarwording dat wij nu over een speciale categorie van burgers gaan spreken, die ons daar zelf niet om hebben gevraagd en wij als SGP fractie hebben er ook niet om gevraagd.

De ingediende motie roept op tot een vorm van discriminatie door het oprichten van een symbool. De voorstanders zullen dit positieve discriminatie noemen. Ze beseffen daarbij echter niet dat ze een bepaalde groep of groepen eruit willen lichten. Hoeveel groepen zijn er wel niet in Leerdam? Denk bijvoorbeeld aan moeders, Molukkers, leraren, armen, etc., etc. Met hun zogenaamde positieve discriminatie voor deze groep, dit gaat ten koste van andere groepen. We kunnen een stroom van verzoeken tot het plaatsen van symbolen in de openbare ruimte tegemoet zien.

We zien diverse mensen in onze omgeving en ook in christelijke gemeenten die worstelen met niet-hetero sexuele gevoelens. Dat is de realiteit, voor hen iedere dag. Wij zien dat en hebben er respect voor. Wij zijn er dan ook niet op uit om op hen neer te zien of te veroordelen. We willen hen juist een hart onder de riem steken, naast hen staan, net als velen die worstelen met ziekte, handicap, trauma, armoede en andere zorgen.

Velen van hen worstelen ermee omdat zij niet zijn als andere mensen, maar ook weten en geloven dat de Heere God de mensen als een man en een vrouw heeft geschapen. Twee mensen van verschillend geslacht, door God bij elkaar gebracht om elkaar te helpen, om samen het menszijn gestalte te geven, om samen kinderen te krijgen en die samen op te voeden en te verzorgen. De schepping van God was zeer goed.

De “coming out day”, wordt ingezet als middel om zich tegen de christelijke normen te keren. Het is een oproep aan mensen om zich niets gelegen te laten liggen aan de aanwijzingen van de Heere God in de Bijbel.

Recent is het diaconaal platform opgericht, waarmee het college inzet op het verbinden van mensen die hulp behoeven en die hulp willen geven. Hierin participeren maar liefst 11 kerkgenootschappen, met totaal meer dan 5.000 leden. Het college heeft hiermee een brug gelegd tussen de christelijke kerken en rest van de samenleving in onze gemeente. Wij zijn erg blij met het diaconaal platform en denken dat dit een grote bijdrage gaat leveren in het koppelen van vrijwilligers aan mensen die ondersteuning nodig hebben.

De motie die we nu behandelen is voor diverse kerken een geheel verkeerd signaal en is daarom nadelig voor de ontwikkelingen in het sociale domein. De motie en een eventuele uitvoering geven onnodige polarisatie in de samenleving. We kunnen ons daarom voorstellen dat het college de motie, mocht die worden aangenomen, om deze reden niet gaat uitvoeren.

Wij willen meeleven met hen die worstelen met hun niet-hetero sexuele gevoelens, maar we helpen hen niet met het plaatsen van een vlag. In de gehoorzaamheid aan de heilzame aanwijzingen van de Heere God, is rust voor je ziel te vinden en bij je medemensen ondersteuning in je worstelingen en vraagstukken.

In de motie wordt gevraagd om, in aanwezigheid van belanghebbenden in een informele setting over dit onderwerp te spreken. Als het gaat om het plaatsen van symbolen in de openbare ruimte, zijn er in Leerdam 20.000 belanghebbenden. Er zullen zich bij die bijeenkomst mensen zich melden die beweren te spreken namens een bepaalde groep te spreken, terwijl dat niet blijkt uit een georganiseerd verband – een vereniging met Leerdamse leden. We worden hiermee een speelbal van diverse groeperingen en er ontstaat polarisatie. Laat de gemeente, zoals door de Christenunie is aangegeven, zich beperken tot symbolen die een breed draagvlak hebben in de samenleving. Het levert onnodige polarisatie op als we hiermee aan de slag gaan.

Kortom:

Het gaat ons niet om het veroordelen van mensen, maar een om een zorgvuldige benadering van mensen die worstelen met hun identiteit in een gebroken wereld. Zij zijn niet geholpen met een vlagdag. De gemeente is er niet om voor allerlei groepen mensen symbolen op te richten. Dat leidt slechts tot polarisatie in de samenleving. Laten we in de gemeenschappen met elkaar meeleven en bij elkaar steun vinden. Wij betreuren het  daarom zeer dat deze polariserende motie is ingediend en zullen die niet steunen.